Alfred Neubauer (1891. – 1890.): legendarni vođa momčadi Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz

Jedan od nesumnjivo najznačajnijih ljudi u povijesti automobilskih utrka, Alfred Neubauer, rođen je 29. ožujka 1891. u gradu Neutitschein, danas Nový Jičín, u Moravsko-šleskoj regiji Češke…

Zapazio ga je Ferdinand Porsche, dok je radio u tvrtki Austro-Daimler. Prešavši u Daimler-Benz, Porsche je poveo Neubauera, a on je ondje napravio revolucionarne promjene. Nakon tek osrednjih rezultata koje je postizao nastupajući u utrkama, 1926. se povukao i proglasio se vođom trkaće momčadi.

Ta je uloga bila dotad posve nepoznata i upravo će je Neubauer pomoći definirati (premda moramo napomenuti da je otprilike u isto vrijeme nešto vrlo slično u Italiji počeo raditi i Enzo Ferrari).

Već je iste godine na utrci na stazi Solitude počeo primjenjivati sustav zastavica i ploča s informacijama za vozače svoje momčadi.

Uveo je gotovo vojničku disciplinu, napravivši Mercedes-Benz najorganiziranijom i najspremnijom trkaćom momčadi na svijetu, kako na pripremama i testiranjima, tako i pred očima publike timskim radom u boksu.

Teatralan i velike građe, uvijek u prvom planu, postao je gotovo jednaka zvijezda kao i najbolji vozači. Alfred Neubauer, legendarni vođa momčadi Mercedes-Benz, umro 22. kolovoza 1980.

Komentari