VELIKAN STRIPA, POTICAJ DIZAJNERA

André Franquin (1924. – 1997.): belgijski crtač stripova, autor Asterixa, Štrumfova…, inspiracija dizajnerima automobila

André Franquin, rođen 3. siječnja 1924. u Etterbeeku, predgrađu Bruxellesa, predstavnik je francusko-belgijske škola stripa, jednog od najznačajnijih pravaca ove u 20. stoljeću procvjetale grane umjetnosti…

Foto: CSI/MARSU 2005, Franquin estate, EmDee

Nezaboravni junaci poput Asterixa, Lucky Lukea, Štrumpfova ili Tintina prvi nam padaju na pamet, no i njihovi autori sami su nerijetko kao najvećeg majstora isticali Andréa Franquina, govoreći poput Hergéa kako su svi oni samo crtači stripova, a Franquin umjetnik.

Pamtimo ga po tome što je pretvorio ‘Spirou i Fantasio’ u jednu od najvećih strip-serija na francuskom jeziku, kreirao lik zamišljene životinje, marsupilamija, koji je danas poznat djeci i odraslima širom svijeta, no najviše po Gastonu, simpatičnom šeprtljavom lijenčini iz redakcije magazina Spirou, prvom pravom antijunaku u povijesti stripa.

Kasnija serija ‘Crne ideje’ mračnim humorom pokazuje drugu stranu Franquinovog karaktera, života obilježenog teškom depresijom i živčanim slomovima.

Ono što je nama zanimljivo Franquinovi su automobili. Crtač ih je obožavao i nepogrešivo stilizirao. Svaka tabla Gastona ili Spiroua koja se odvija na ulici puna je fantastično nacrtanih, stvarnih modela automobila.

Nitko u čitavoj povijesti stripa nije tako genijalno karikaturalno dočaravao esenciju svakog pojedinog modela automobila kojeg bi se dohvatio.

Nakon Franquinove smrti 1997. započele su retrospektive njegovog rada, a koliki je značaj automobilskog elementa najbolje pokazuje to što su i njegove imaginarne kreacije danas zaživjele kao stvarni automobili.

Franco Sbarro kreirao je Turbot-Rhino za jednog, a Carozzeria Touring Turbot 2 za drugog ljubitelja Spiroua, dok je najmanje jedan Fiat 509 z dvadesetih dobio nezaboravnu livreju Gastonovog primjerka.

Još se jednom pokazalo kako fantastična imaginacija na kraju za sobom mora povući toliko štovatelja da i u stvarnosti ostvare nacrtane i napisane ideje. André Franquin, belgijski crtač stripova, umro je 5. siječnja 1997.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin