VELIKAN STRIPA, POTICAJ DIZAJNERA

André Franquin (1924. – 1997.): belgijski crtač stripova, autor Asterixa i Štrumfova, inspiracija dizajnerima automobila

Fotopersbureau De Boer

André Franquin, rođen 3. siječnja 1924. u Etterbeeku, predgrađu Bruxellesa, predstavnik je francusko-belgijske škola stripa, jednog od najznačajnijih pravaca ove u 20. stoljeću procvjetale grane umjetnosti…

Nezaboravni junaci poput Asterixa, Lucky Lukea, Štrumpfova ili Tintina prvi nam padaju na pamet, no i njihovi autori sami su nerijetko kao najvećeg majstora isticali Andréa Franquina, govoreći poput Hergéa kako su svi oni samo crtači stripova, a Franquin umjetnik.

Pamtimo ga po tome što je pretvorio ‘Spirou i Fantasio’ u jednu od najvećih strip-serija na francuskom jeziku, kreirao lik zamišljene životinje, marsupilamija, koji je danas poznat djeci i odraslima širom svijeta, no najviše po Gastonu, simpatičnom šeprtljavom lijenčini iz redakcije magazina Spirou, prvom pravom antijunaku u povijesti stripa.

Kasnija serija ‘Crne ideje’ mračnim humorom pokazuje drugu stranu Franquinovog karaktera, života obilježenog teškom depresijom i živčanim slomovima.

Ono što je nama zanimljivo Franquinovi su automobili. Crtač ih je obožavao i nepogrešivo stilizirao. Svaka tabla Gastona ili Spiroua koja se odvija na ulici puna je fantastično nacrtanih, stvarnih modela automobila.

Nitko u čitavoj povijesti stripa nije tako genijalno karikaturalno dočaravao esenciju svakog pojedinog modela automobila kojeg bi se dohvatio.

Nakon Franquinove smrti 1997. započele su retrospektive njegovog rada, a koliki je značaj automobilskog elementa najbolje pokazuje to što su i njegove imaginarne kreacije danas zaživjele kao stvarni automobili.

Franco Sbarro kreirao je Turbot-Rhino za jednog, a Carozzeria Touring Turbot 2 za drugog ljubitelja Spiroua, dok je najmanje jedan Fiat 509 iz dvadesetih dobio nezaboravnu livreju Gastonovog primjerka.

Još se jednom pokazalo kako fantastična imaginacija na kraju za sobom mora povući toliko štovatelja da i u stvarnosti ostvare nacrtane i napisane ideje. André Franquin, belgijski crtač stripova, umro je 5. siječnja 1997.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo