AMERIČKA LEGENDA

Andy Granatelli (1923. – 2013.): slavni američki biznismen i vođa momčadi

Anthony ‘Andy’ Granatelli, rođen 18. ožujka 1923. u Dallasu (Texas), jedna je od najvećih američkih legendi utrka…

Već je 40-ih s dvojicom braće pokušavao konstruirati pobjednički Indy 500 bolid, a jednom se i kao vozač pokušao kvalificirati za utrku. No sveameričku je popularnost stekao 60-ih, kada je imenovan direktorom proizvođača aditiva za motorna ulja STP.

Počeo je nastupati u reklamnim spotovima, obično u bijelom kombinezonu s velikim logom STP-a na leđima, istom kakve su nosili mehaničari na utrkama, koje je Andy Granatelli odmah počeo obilno sponzorirati.

Posao tvrtke je procvjetao, a kombinezon postao jedna od najpoznatijih modnih kombinacija vezanih za utrke. Gotovo je jednako poznata i inačica s mnogo malih STP oznaka na bijeloj podlozi.

Fokus je dakako bio na najvećoj američkoj utrci, a nakon nekoliko neuspjeha s karizmatičnim. Novi motorima, odlučio se na radikalan eksperiment: doveo je plinsku turbinu na Indy 1967. Parnelli Jones dominirao je utrkom sa STP-Paxtonom kada je četiri kruga prije kraja puknuo ležaj u mjenjaču, vrijedan 6 dolara, i natjerao ga na odustajanje.

Radikalan projekt, s pogonom na sve kotače i motorom pokraj vozača, ulio je strah u kosti organizatorima, te su promijenjena pravila. Granatelli je putem uspjeha krenuo kad mu je partner postao Colin Chapman, s kojim je razvio novi bolid Lotus 56. Došao je blizu pobjede, Joe Leonard je odustao dok je bio u vodstvu, devet krugova prije kraja, a sve je zasjenjeno smrću Mike Spencea na treningu.

Pobjeda je napokon stigla 1969., s konvencionalnim bolidom kojeg je vozio Mario Andretti. Nekoliko godina kasnije STP je prestao nastupati kao samostalna momčad, ostavši u ulozi sponzora, dok se Granatelli posvetio privatnim poslovima.

Andy Granatelli, slavni američki biznismen i vođa momčadi, umro je 29. prosinca 2013.

Autor

Preporučeni sadržaj