VELIKAN IZ SJENE

Arthur Hailey (1920. – 2004.): pisac bestsellera Kotači, kroničar američke autoindustrije

Arthur Hailey jedan je od vodećih pisaca bestsellera u drugoj polovici 20. stoljeća, sa svim dobrim i lošim što takva definicija nosi. Nama je zanimljiv zbog romana Kotači (Wheels), objavljenog 1971., koji se odvija u srcu američke autoindustrije, Detroitu.

Arthur Hailey je rođen 5. travnja 1920. u engleskom gradu Luton, tijekom II. svjetskog rata služio u britanskom zrakoplovstvu, a kasnije preselio u Kanadu, gdje se bavio raznim poslovima, a potom posvetio pisanju. Odmah je postigao uspjeh, te je veći dio ostatka života proveo u poreznoj oazi otočja Bahami, gdje je i preminuo 24. studenoga 2004.

Prenio je vojničku disciplinu u pripremu i pisanje knjiga, od kojih se svaka bavila drugom granom ljudskih djelatnosti: hotelijerstvom, aerodromima, bolnicama, bankama, farmaceutskom industrijom… Prvo bi proveo oko godinu dana detaljno istražujući područje i djelatnost u kojima će se odvijati roman, potom je šest mjeseci detaljno proučavao i uređivao svoje bilješke i nakon toga otprilike osamnaest mjeseci pisao i dorađivao napisano.

Ovakav je gotovo pa znanstveni pristup, dakako, ostavljao vrlo malo prostora imaginaciji, pa su njegove knjige, premda vrlo uspješne (prodano ih je više od 170 milijuna) nailazile na hladnu kritičku recepciju i bile optuživane za šabloniziranost i plošnost karaktera. Ako u njima uistinu ne možemo pretjerano uživati, ipak zbog svoje promišljenosti i detaljno istražene pozadine i danas čine zanimljivo štivo.

U knjizi Kotači, objavljenoj 1971., tako možemo saznati podosta o načinu proizvodnje automobila, radu na tekućoj traci, ali i mnogim drugim detaljima iz autoindustrije u SAD-u šezdesetih. Radnja je vezana za fiktivnu tvornicu National, u kojoj se prilično jasno zrcali onovremeni Ford, a ne treba mnogo mašte ni da u likovima prepoznamo elemente stvarnih osoba (Lee Iacocca, Ralph Nader…), a u radnji romana stvarne događaje oko pripreme i prezentacije modela Ford Mustang.

Neovisno o dvojbenoj umjetničkoj vrijednosti, riječ je o knjizi koju bi svaki ljubitelj automobila trebao pročitati, a sredinom 70-ih se u SAD-u emitirala i popularna TV serija, u kojoj je glavni glumac bio Rock Hudson…

Arthur Hailey, pisac bestsellera Kotači, umro je 24. studenoga 2004.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo