VELIKAN IZ SJENE

Baconin Borzacchini (1898. – 1933.): “vječiti drugi” na velikim utrkama 1930-ih

Baconin Borzacchini, izvrsni talijanski vozač, imao je nesreću natjecati se u vremenu velikog Tazija Nuvolarija

Baconin Borzacchini je rođen 28. rujna 1898. u gradu Terni u središnjoj talijanskoj regiji Umbria kao Baconino Francesco Domenico Borzacchini. S 14 godina počeo se obučavati za autoservisera. Nakon što je tijekom I. svjetskog rata služio u vojsci, počeo je voziti motocikle te se 1926. okrenuo autoutrkama. Sljedeće dvije godine osvojio je šest talijanskih brdskih utrka vozeći Salmson.

Osvojio je pobjede na tri značajne talijanske utrke, uključujući Etna Cup u Cataniji i klasu od 1100 ccm na Targa Florio 1926. i 1927. Drugi je bio kolega u usponu Luigi Fagioli. Borzacchinijev uspjeh u konačnici je doveo do ponude da se pridruži trkaćem timu Maserati te je, vozeći za njih, 1927. osvojio Terni-Passo della Somma i Coppa della Collina Pistoiese, a 1928. brdsku utrku Coppa Gallenga.

Baconin Borzacchini je 28. rujna 1929., vozeći Maserati V4, postavio novi kopneni rekord prosječnom brzinom od 246,1 km/h na 10 km. Iste je godine završio drugi na Circuito di Alessandria i na VN Tripolija. Godine 1930., pod fašističkim režimom talijanskog diktatora Benita Mussolinija, Borzacchini je bio pod pritiskom da se utrkuje pod talijanskim imenom Mario Umberto, umjesto rođenom Baconin, kojeg je dobio po ruskom revolucionarnom anarhisti Mihailu Bakunjinu, kojemu mu se otac divio.

Maserati je 1930. nastupio na utrci Indianapolis 500, bolidom s aerodinamičnim prednjim dijelom zakrenutim unazad, što je bila radikalna inovacija nečuvena u to vrijeme, ali uobičajena danas. Smatralo se da Borzacchini ima dobre šanse osvojiti prestižnu američku utrku. Nažalost, problemi s magnetskim paljenjem izbacili su ga iz utrke nakon samo tri kruga. Međutim, Borzacchini i njegov Maserati odnijeli su pobjedu 1930. na VN Tripolija i osvojili još jedno brdsko natjecanje, Pontedecimo-Giovi u Genovi.

Godine 1931. potpisao je za Alfa Romeo, tim Scuderia Ferrari, gdje mu je veliki prijatelj postao timskim kolega Tazio Nuvolari. Premda je osvojio Circuito di Avellino, pratila ga je loša sreća i briljantnost Nuvolarija. Završio je drugi na utrci Targa Florio, VN Monza te VN Italije, VN Belgije i VN Francuske.

Na VN Francuske 1932. i Coppa Ciano, vozeći novi Alfa Romeo P3, Borzacchini je završio drugi iza momčadskog kolege Nuvolarija i treći na VN Njemačke. Sa suvozačem Amadeom Bignamijem osvojio je iscrpljujuću Mille Miglia i sezonu 1932. završio drugi u ukupnom poretku europskog prvenstva, iza Nuvolarija. Kad se Alfa Romeo nakon sezone 1932. odlučio povući iz utrka, a bolide je kupio Enzo Ferrari, Borzacchini se ponovno pridružio timu Maserati.

S Luigijem Fagiolijem i Giuseppeom Camparijem u ožujku 1933. nastavio je tamo gdje je stao prethodne godine, završivši drugi iza Nuvolarija na VN Tunisa. U travnju je osvojio još jedno drugo mjesto na VN Monaca, na kojem je pobijedio Achille Varzi u timu Bugatti, a zatim treće mjesto na utrci na njemačkoj stazi Avus, koju je također osvojio Varzi. Na Targa Florio 1933., održanoj na Circuito Piccolo delle Madonie, Borzacchini je vozio najbrži krug, ali je potom morao odustati.

10. rujna 1933. na Autodromo Nazionale Monza bio je jedan od najcrnjih dana u povijesti utrka. VN Italije održana je ujutro bez ozbiljnijih incidenata, a pobijedioje Luigi Fagioli. U pokušaju organizatora da privuče što veću publiku, poslijepodne je organiziran Monza Grand Prix, koji je koristio samo nagnutu ovalnu stazu.

Pljuštala je kišica, a Borzacchini se natjecao s timskim kolegom Giuseppeom Camparijem za vodstvo, kad je Camparijev bolid, naletjevši na uljnu mrlju izletio sa staze među drveće i usmrtio ga. Borzacchini je bezuspješno pokušao izbjeći naftu, a njegov se bolid zaletio do okućnice i prevrnuo. Odveden je u bolnicu, gdje je kasnije tog dana preminuo. Nakon što su dužnosnici utrke ponovno pokrenuli događaj, dogodila se treća tragedija dana, u kojoj je poginuo poljski grof Stanislaw Czaykowski zapalio motor, nakon što je njegov bolid izletio sa staze i zapalio se.

Tijekom godina bavljenja utrkama, Borzacchini je sudjelovao u više od stotinu natjecanja. Premda je osvojio znatno manje pobjeda od talijanskih trkaćih uglednika, njegovi su ga sunarodnjaci jako voljeli i poštovali. U njegovu čast, staza u Magioneu u pokrajini Perugia u Umbriji, nedaleko od mjesta gdje je rođen, nazvana je “Autodromo Mario Umberto Borzacchini”.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo