VELIKANKA IZ SJENE

Bertha Benz (1849. – 1944.): prva vozačica automobila u povijesti

Foto: Mercedes-Benz

Kad je 5. i 6. kolovoza 1888. Bertha Benz, bez suprugovog znanja, njegovom motornom kočijom provozila 212 kilometara, otpočela je saga o automobilu, izumu koji će zauvijek promijeniti svijet

Carl Benz je još 1886. patentirao svoju motornu trokolicu, službeno prvi automobil u povijesti, no ideja da je i proda ponekoj zainteresiranoj stranki nije nailazila na laku realizaciju. Nitko još zapravo nije znao može li taj izum uistinu i poslužiti nečemu konkretnom, Carl Benz je održao niz demonstracijskih vožnji na kratkim distancama, ali nije se usuđivao okušati na, potencijalno po njegov ugled, pogubnoj dužoj vožnji.

Dok je premišljao što bi i kako bi, njegova je supruga Bertha Benz, rođena 3. svibnja 1849. u Pforzheimu, odlučila je preuzeti inicijativu. Rano ujutro, 5. kolovoza 1888., dok joj je suprug Carl Benz još spavao, jednom od njegovih motornih trokolica, sa sinovima Richardom i Eugenom, zaputila se iz Mannheima u posjet majci u Pforzheim.

Put je trajao čitav dan, u kojem je prevalila oko 106 km i stigla na odredište, samo da bi se idućeg dana vratila kući. Problema je bilo, od nabave goriva u ljekarnama, popravaka kvarova, no put je obavljen i izazvao je lavinu medijske pompe.

Put Berthe Benz bio je prijelomna točka u povijesti automobila, prva duža vožnja obavljena novim prijevoznim sredstvom bila je tim zanimljivija što ju je napravila žena, pokazavši time prednosti automobila. Dakako, Bertha Benz imala je i drugih motiva za vožnju.

Premda je mnogo naslijeđenog novca investirala u suprugovu tvrtku, nije ga smatrala dostatno probitačnim u reklamiranju svog izuma, pa mu je odlučila pomoći. Hvala joj na tome! Bertha Benz, prva vozačica automobila u povijesti, umrla je 5. svibnja 1944. u 96. godini.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo