NA DANAŠNJI DAN

Bill Vukovich, slavni crnogorsko-američki vozač, rođen 13. prosinca 1918.

Indianapolis Motor Speedway

Nitko u povijesti utrke Indy 500 nije uspio osvojiti je tri godine uzastopce. Najbliži trostrukoj pobjedi bio je Bill Vukovich, možda i najveća legenda utrke, koji ju je osvojio 1953. i 1954.

Bill Vukovich, slavni crnogorsko-američki vozač, rođen je 13. prosinca 1918. u Fresnu (California). Na Indianapolisu je poginuo 30. svibnja 1955. u bizarnoj nesreći koju nije mogao izbjeći, dok se nalazio u vodstvu utrke.

Premda mu je nadimak bio Mad Russian, ovaj je fantastični vozač zapravo bio prva u Americi rođena generacija crnogorskih useljenika, podrijetlom iz jednog sela u, možemo i tako reći, širem dubrovačkom zaleđu, sjeverozapadno od Boke Kotorske, a pravo mu je ime bilo Vaso Vučurović!

Pobjede mu je omogućio vjerojatno najgenijalniji konstruktor tzv. roadster ere Indy utrka Frank Kurtis, čiji su bolidi od 1950. do 1955. pobijedili čak pet puta. Kurtis je također bio prva u Americi rođena generacija useljenika, no njegovi su rodom Hrvati, iz malog sela Razdrto u Gorskom Kotaru, a pravo ime Franjo Kuretić!

Bill Vukovich karijeru je počeo u popularnim utrkama tzv. ‘midgeta’, koje su bile i glavni izvor kasnije kreme najboljih vozača na ovalnim stazama. Početke karijere vezao je za momčad Edelbrock, i danas jednog od najpoznatijih američkih proizvođača dodatnih dijelova za automobile visokih performansi. Potkraj 1940-ih dominira kalifornijskom trkaćom scenom, a nakon prelaska u najviši rang osvaja Ameriku poput munje.

Za ilustraciju: ukupno je odvezao 676 krugova na utrci Indy 500, od čega je u vodstvu proveo nevjerojatnih 485! Po mnogima Vuky je najveći američki vozač utrka svih vremena, a u skladu s ondašnjom tradicijom i njegov su sin i unuk bili vozači utrka, no nikada ne dosegavši razinu njegovih uspjeha.

Bill Vukovich, slavni crnogorsko-američki vozač, poginuo je 30. svibnja 1955. na stazi Indianapolis.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo