BRUCE MCLAREN

Bruce McLaren (1937. – 1970.): sjajan novozelandski vozač i legendarni konstruktor

Foto: Lothar Spurzem

Bruce McLaren, rođen 30. kolovoza 1937. u Aucklandu, već bi samo vozačkim rezultatima ostao zapamćen kao legenda: pobijedio je na Le Mansu, četiri puta u Formuli 1, uključujući Monte Carlo, jednom bio viceprvak svijeta i dugo držao rekord kao najmlađi pobjednik utrke svjetskog prvenstva…

Dodamo li tome i pobjede u Can-Am seriji, jasno je da je riječ o izuzetnom vozaču, no njegove su mehaničke, konstruktorske i organizacijske sposobnosti ono što ga je još više izdiglo do statusa legende.

Bruce McLaren je od malih nogu imao samo dvije strasti: vožnju trkaćih automobila i, možda još i više, šarafljenje po njima. Talent mu je zarana prepoznat i jedna je novozelandska udruga financirala njegov put u Europu, gdje je već prvim nastupima zacementirao mjesto u momčadi Cooper, u kojoj će ostati sedam godina.

Bruce McLaren bio je prvi od plejade sjajnih novozelandskih vozača, u kojoj će se uz njega najviše isticati Denny Hulme i Chris Amon. Upravo će oni uz gazdu obilježiti prve nastupe nove momčadi, koju je osnovao krajem 1965. (tvrtku nešto ranije), a prvu joj pobjedu donio 1968.

Momčad McLaren vrlo se brzo probila u elitu, no pravi je boom napravila u američkoj Can-Am seriji, s pet naslova i 56 pobjeda u šest sezona. Bruce McLaren je poginuo 2. lipnja 1970., na znamenitoj engleskoj stazi Goodwood, testirajući bolid za Can-Am natjecanje, kad mu je pri velikoj brzini otpao spojler te je zbog toga izgubio kontrolu.

Bruce McLaren je imao nepune 33 godine i mogao je još mnogo dati svijetu utrka, i kao vozač i kao konstruktor. A možda i u svijetu cestovnih superautomobila: vozio je za javne ceste legaliziranu verziju prototipa M6GT i igrao se mišlju da pokrene serijsku proizvodnju najbržeg cestovnog automobila na svijetu.

Taj će se njegov san ostvariti nakon njegove smrti, kad je tvrtku McLaren preuzeo Ron Dennis

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo