VELIKAN IZ SJENE

C. W. Van Ranst (1892. – 1972.): pionir prednjeg pogona i konstruktor motora

Foto: National Sprint Car Hall of Fame and Museum

Cornelius Willett Van Ranst, američki vozač koji je 1921. nastupio na utrci Indy 500, a proslavio se konstrukcijom bolida s prednjim pogonom i motora V12, rođen je 7. prosinca 1892. u New Yorku…

Foto: National Sprint Car Hall of Fame and Museum

C.W. Van Ranst je radio za Frontenac, Duesenberg i Cord, u posljednje spomenutoj tvrtki bio je glavni inicijator razvoja revolucionarnog modela Cord L-29. Nastupio je na Indy 500 1921., a kasnije s Tommyjem Miltonom konstruirao trkaći model s prednjim pogonom za istu utrku.

Razvili su i V12 motor, obujma 6157 ccm, neobičnog kuta među cilindarskim blokovima od 67 stupnjeva namijenjen automobilima s prednjim pogonom. No kako na početku Velike depresije nisu imali financijskih mogućnosti za pokretanje proizvodnje, za 10.000 dolara (tada golem novac) prodali su ga tvrtki Packard.

Inženjer Charlie Vincent ga je prilagodio prilagodili klasičnoj koncepciji sa stražnjim pogonom, obujam mu povećao na 7300 ccm te svjećice u ‘obrnutoj hemi-glavi’ pomakao bliže središtima cilindara. Nastao je slavni motor Packard Twin Six, koji se uspješno proizvodio do početka II. svjetskog rata.

C. W. Van Ranst, pionir prednjeg pogona i konstruktor motora, umro je 11. listopada 1972.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo