NA DANAŠNJI DAN

Carel Godin de Beaufort, popularni nizozemski plemić i vozač, rođen 10. travnja 1934.

Bilsen, Joop van / Anefo

Carel Godin de Beaufort podlegao je ozljedama 2. kolovoza 1964., dan nakon nesreće na VN Njemačke, a ostat će upamćen kao romantičar i zabavljač u najprestižnijim natjecanjima, najzapaženiji su mu uspjesi pobjede u klasi na 24 sata Le Mansa i 1000 km Nürburgringa…

Iz današnje perspektive zvuči pomalo neobično kažemo li da je Carel Godin de Beaufort početkom 1960-ih bio čovjek izvan vremena, relikt prošlosti, vozač-džentlmen u vremenu sveopće profesionalizacije sporta. No on je sebe uistinu tako doživljavao i nerijetko naglašavao kako bi se mnogo bolje uklopio u neka ranija vremena.

Nizozemski plemić Jonkheer Karel Pieter Antoni Jan Hubertus (Carel) Godin de Beaufort, rođen 10. travnja 1934. u Maarsbergenu, prije svega se dobro zabavljao, no pobjede u klasi na najznačajnijim utrkama izdržljivosti poput 24 sata Le Mansa ili 1000 km Nürburgringa, kao i četiri šesta mjesta u utrkama Formule 1, svjedoče i o talentu.

Anegdote o njegovim psinama čuvene su (jednom je na ‘Ringu neopazice zavezao štand s kobasicama za zadnji dio bolida i odvukao ga, razletjevši tople ‘wurstove’ po čitavom boksu), a zabave na imanju u Maarsbergenu nakon VN Nizozemske dio legende.

Svemu tome došao je kraj na treningu za VN Njemačke 1964., kada je njegov pet godina stari Porsche u nizozemskoj narančastoj trkaćoj boji izletio na Bergwerku, a on od ozljeda preminuo sljedeće večeri u bolnici u Kölnu.

Još zadnjeg jutra zabavljao je publiku i druge vozače vozeći s perikom u stilu Beatlesa umjesto kacige! Nekoliko godina ranije Beaufort je preživio izlijetanje preko vrha bankine na stazi Avus – dapače, kako je njegov Porsche sletio na kotače, pomoćnim se ulazom vratio na stazu i nastavio utrku!

Popularan među drugim vozačima, Porscheovim mehaničarima i publikom, Beaufort je možda i zadnji klasični vozač-džentlmen tako uspješne karijere, a i prvi nizozemski vozač utrka svjetskog glasa.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin