VELIKAN TUNINGA

Carlo Abarth (1908. – 1979.): legendarni talijanski tuner, od malih Fiata pravio opake jurilice

Foto: Fiat

Carlo Abarth, Austrijanac koji je u Italiji proizvodio ‘otrovne’ male automobile pod znakom škorpiona…

Foto: Fiat

Karl Albert Abarth, rođen u Beču 15. studenoga 1908., u obitelji talijanskih korijena, kasnije će dobiti talijansko državljanstvo te ime promijeniti u Carlo Alberto. Abarth se u mladosti uspješno bavio moto utrkama, a nakon teške ozlijede na jednoj utrci u Sloveniji ostao je ondje i II. svjetski rat proveo u Ljubljani.

Seli u Italiju i sudjeluje u projektu Cisitalia, u kojem mu je partner bio prijatelj Ferry Porsche. Prva mu je supruga bila tajnica Porscheovog bratića Antona Piëcha, a druga Nadina Žerjav, kćerka slovenskog političara i starojugoslavenskog ministra Gregora Žerjava.

Nakon osnutka vlastite tvrtke Carlo Abarth 1949. se upisuje u automobilske legende. Za simbol je odabrao svoj horoskopski znak škorpiona, a najuspješniji su mu trkaći modeli uistinu imali ‘otrov u repu’. Nakon prodaje tvrtke Fiatu povlači se u mirovinu, a umire 1979., oko šest tjedana nakon što se i treći puta oženio.

Carlo Abarth, legendarni talijanski tuner, umro je 24. listopada 1979. U listopadu 2018. u Torinu dobio je ulicu imenovanu po sebi – Via Carlo Abarth.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo