VELIKAN IZ SJENE

Carlos Pace (1944. – 1977.): brazilski vozač Formule 1

Foto: Gillfoto

Carlos Pace je jedan od nekoliko vrhunskih vozača poginulih u zrakoplovnim nesrećama, no bio je uspješan, borac za visoka mjesta u jednom od najizjednačenijih razdoblja Formule 1

José Carlos Pace, rođen 6. listopada 1944. u Sao Paolu dosta je kasno došao u Europu, kad je ona ponovo počela otkrivati brazilske vozače, otvarajući tako put jednoj od najljepših priča novije povijesti Formule 1, s braćom Fittipaldi.

Pace je put u Formulu 1 počeo je 1972. u timu March, a narednih sezonu i pol proveo je u momčadi Johna Surteesa. Već je u prvoj sezoni počeo završavati u bodovima, a u drugoj i na postoljima. No za veće je uplitanje u vrh morao pričekati dolazak u tim Brabham, momčad s kojom će ostati do naprasnog kraja karijere i s njom ostvariti najveće uspjehe.

Pokrovitelj mu je bio Bernie Ecclestone, ali to mu nije pomoglo da bude brz kao imenjak Reutemann, no ipak bio je dovoljno dobar da, kad god je bolid Brabham bio konkurentan, završi na postolju, ostvari najbrži krug ili najbolje vrijeme na treningu.

Carlos Pace je jedinu pobjedu ostvario na domaćoj stazi u Interlagosu 1975., u svojoj najuspješnijoj sezoni, na stazi koja će nakon njegove smrti i dobiti naziv Autódromo José Carlos Pace, kojeg i danas nosi.

Carlos Pace je poginuo 18. ožujka 1977. u zrakoplovnoj nesreći samo nekoliko dana nakon što je svijet Formule 1 ostao potresen stravičnom nesrećom u Kyalamiju, u kojoj su živote izgubili vozač Tom Pryce i sudac Jansen Van Vuuren.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo