Chip Foose, glasoviti dizajner ‘hot rod’ automobila, rođen 13. listopada 1963.

Chip Foose, nekoliko je godina bio glavna zvijezda emisije ‘Overhaulin’, koja je približila američku hot rod scenu i ljubiteljima iz ostatka svijeta, a njegov rad ima brojne poklonike i u našim krajevima…

Chip Foose rođen je 13. listopada 1963. u kalifornijskoj Santa Barbari, no život mu se nije pretvorio u sapunicu, nego u jednu od najuspješnijih, u Europi bismo rekli, tunerskih karijera novog tisućljeća.

Dakako, sve se u Santa Barbari snima, kako dobro znaju ljubitelji istoimene ‘dokumentarne’ tv serije, pa je razumljivo kako je upravo televizijski medij donio slavu i Fooseu.

Nekoliko je godina bio glavna zvijezda emisije ‘Overhaulin’, koja je približila američku hot rod scenu i ljubiteljima iz ostatka svijeta, a njegov rad ima brojne poklonike i u našim krajevima…

Premda je završio studij dizajna, Foose nije vidio svoju sudbinu u oblikovanju uzbudljivih žmigavaca i B-nosača za nekog velikog proizvođača, odmalena je bio zagrijan za ‘hot rod’ scenu, koja je i porijeklom iz tih dijelova Californije.

Devedesetih za druge, a od 1998. na čelu vlastite tvrtke Foose Design iz Huntington Beacha, Foose stvara zanimljive oblike, najčešće samo kao modifikacije postojećih modela, ali ponekad (glasoviti Hemisfera je najpoznatiji primjer) i vlastite dizajne.

Pritom masno naplaćuje konzultantske usluge i detroitskim proizvođačima automobila. Chip Foose jedan je od likova koji daju kolorit današnjoj svjetskoj automobilističkoj sceni i ako nakon čitanja ovog teksta ne provedete barem pola sata na YouTubeu gledajući programe o njemu, tekstom nismo ispunili svrhu.

Komentari