VELIKAN IZ SJENE

Chris Amon (1943. – 2016.): novozelandski as, ‘najnesretniji vozač u povijesti utrka’

Foto: Lothar Spurzem, Wikimedia Commons

Chris Amon, rođen 20. srpnja 1943. u novozelandskom Bullsu, najbolji je vozač koji nikada nije uspio pobijediti u nekoj utrci za Veliku nagradu, ali je osvojio Le Mans i niz drugih značajnih utrka…

Chris Amon je osvojio i osam neprvenstvenih u Formuli 1. Premda je u mnogo navrata bio prvi na startu i vodio (proveo je u vodstvu čak 183 kruga, na sedam različitih utrka), pobjede u svjetskom prvenstvu Formule 1 izmicale su mu iz najnevjerojatnijih razloga, no nikada bizarnije nego na stazi Monza 1971.

Dva kruga prije kraja, dok je vodio, odlučio je skinuti jedan od zaštitnih slojeva na viziru kacige, kako bi bolje vidio u završnici utrke. Vizir mu se najednom doslovce raspao u rukama i on je utrku morao odvesti do kraja bez ikakve zaštite. Suznih očiju od vjetra, Amon je stigao do cilja – kao šesti.

O njegovom legendarnom nedostatku sreće kružile su mnoge anegdote, a najpoznatija je izjava koju potpisuje slavni Mario Andretti – ‘Kad bi Chris postao grobar, ljudi bi prestali umirati!’

No sam Amon se nije slagao s famom koja ga prati: ‘Ja najnesretniji? Pogledajte me, živ sam i zdrav, a znate li kolike smo vozače sahranili u vrijeme kad sam vozio utrke?’ I mora se priznati da je bio u pravu, premda ga je barem jedna prvenstvena pobjeda zaobišla, a 3. kolovoza 2016., nažalost umire od raka.

Jedan je od istinskih velikana utrka, a 1995. izabran je u Novozelandsku sportsku Kuće slavnih. Chris Amon, ‘najnesretniji vozač u povijesti utrka’, umo je 3. kolovoza 2016.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo