NA DANAŠNJI DAN

David Purley, ‘mačka sa 7 života’, heroj utrka, rođen 26. siječnja 1945.

David Purley (1945. – 1985.) – britanski vozač koji je iznimka od pravila da se pamte samo pobjednici utrka i prvenstava, no ima i iznimaka od tog pravila…

Foto: Wikipedia

Premda je imao nekoliko pristojnih rezultata u nižim kategorijama, uključujući i tri uzastopne pobjede na cijenjenoj Grand Prix des Frontieres na belgijskoj stazi Chimay (ime tog belgijskog mjesta poznato je ljubiteljima kvalitetnog piva), nije zabilježio značajniji uspjeh u Formuli 1.

Pa ipak, Purley nije zaboravljen, i to zbog dvije stravične nesreće, tako tipične za te ubilačke 1970-e. U prvoj od njih u nizozemskom je Zaandvoortu 1973. poginuo talentirani britanski vozač Roger Williamson, u svojem samo drugom nastupu u Formuli 1.

Njegov prevrnuti bolid zahvatila je vatra, a suci su samo stajali, nemoćni bez zaštitnih odijela, dok je mladić ostao zarobljen u kokpitu. Dok su drugi vozači samo nastavili utrku, Purley, čija je to bila prva F1 sezona, se zaustavio i herojski, sam pošao u vatru, nadljudskim naporima pokušavajući iz buktinje izvući Williamsona.

Nije mu uspjelo spasiti ga, no njegov je junački pokušaj preko snimke obišao čitav svijet, a Purley je kasnije i odlikovan za hrabrost.

Nakon nekoliko godina pauze vratio se u F1 1977. u bolidu vlastite momčadi LEC (tako se zvala njegova obiteljska tvornica zamrzivača), kojeg je konstruirao ugledni Mike Pilbeam. Na utrci na slavnoj stazi Silverstone zaglavila mu se papučica gasa te je punom brzinom udario u betonsku ogradu.

Izračunato je da je zaustavni put od 173 km/h do nule bio samo 66 cm. Purley je preživio udarac, iako će oporavak od mnogostrukih prijeloma nogu, zdjelice i rebara trajati nekoliko godina, no ta ga je nesreća zadugo uvrstila u Guinnessovu knjigu rekorda.

Preživio je usporenje od 180 g, smatranu najvećom koju je ikada neko ljudsko biće dokazano uspjelo preživjeti. Nažalost, avionsku nesreću uz južnu obalu Engleske, na današnji dan 1985. Purley ipak neće uspjeti preživjeti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin