AMERIČKI DIV

General Motors (GM), mega-korporacija iz Detroita, osnovana 1908.

Rani članovi korporacije General Motors, pored tvrtke Buick, bili su Oldsmobile, Cadillac, Cartercar, Elmore, Ewing, Oakland, nešto kasnije Chevrolet

Foto: 1000 logos

Ključni faktor uspjeha bio je izum elektropokretača, kojim je GM napravio golemi tehnološki iskorak u lakoći i udobnosti korištenja automobila…

16. rujna 1908., u gradu Flint, američkoj saveznoj državi Michigan, osnovana je korporacija General Motors, poznatija pod skraćenom oznakom GM, koja će od 1931 do 2008., gotovo bez prestanka, biti svjetski lider u proizvodnji automobila, kao i jedna od najvećih svjetskih tvrtki uopće. Zašto upravo ondje?

U Flintu je središte imala korporacija Durant-Dort Carriage Company, najveći američki proizvođač kočija za konjsku vuču. Njen je osnivač William Durant u kratkom roku postao milijunaš i lider na tržištu kočija, sklopivši pod istom kapom nadzor nad proizvodnjom svih glavnih dijelova i gotovih kočija.

Durant je uvidio prednosti novotarije na tržištu, automobila, kupio tvrtku Buick i odlučio učiniti isto što ga je obogatilo ranije: objediniti nekoliko proizvođača automobila i proizvođače većine važnijih komponenti u jednu korporaciju. Tako je osigurao nižu cijenu proizvodnje, brže rokove isporuke i gotovo potpunu neovisnost o nesigurnim vanjskim dobavljačima.

Pored Buicka rani su članovi grupacije bili Oldsmobile, Cadillac, Cartercar, Elmore, Ewing, Oakland, nešto kasnije Chevrolet i ostali. Ključni faktor uspjeha bio je izum elektropokretača, kojim je General Motor napravio golemi tehnološki iskorak u lakoći i udobnosti korištenja automobila.

Kasnije su krenule akvizicije i na drugim kontinentima, dodavanja novih, gašenja starih brendova, nekad i vrlo zvučnih poput Oldsmobile, Saturn, Hummer, Daewoo ili Pontiac (recentnije žrtave), a 2017. dvije su europske podružnice, Opel i Vauxhall, prešle u vlasništvo francuskog koncerna PSA.

Pored njih, danas General Motors proizvodi automobile pod brendovima Buick, Chevrolet (Corvette ponegdje guraju kao zaseban brand), Cadillac i Holden, a malo teža vozila kao GMC. Pridodamo li tome i nekoliko joint venturea u istočnoj Aziji dobili smo najvećeg proizvođača na svijetu, koji direktno upošljava više od 200.000 ljudi, a indirektno još tko zna koliko puta toliko.

No GM je iznimno ranjivi div, pokazalo se već mnogo puta, posebice u novijoj povijesti, i tko zna što mu nosi budućnost.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin