HEROJ BRZINSKIH REKORDA

Donald Campbell (1921. – 1967.): britanski lovac na brzinske rekorde

Express Newspapers/Archive Photos
-

Donald Campbell rođen je 23. ožujka 1921. u gradiću Kingston upon Thames jugozapadno od Londona, kao sin britanske legende brzina…

Kad je britanski vozač Sir Malcolm Campbell preminuo u svom domu posljednjeg dana 1948., Otok je oplakao nacionalnog heroja, koji je držao svjetski brzinski rekord na kopnu i vodi…

Malo tko je znao kako je već u ljeto te godine Campbellov sin Donald, , počeo iskušavati očev trkaći čamac u namjeri da nastavi njegovim stopama. Od oca će preuzeti i ime tih strojeva za obaranje rekorda, Bluebird.

Plave ptice će ga u naredna dva desetljeća dovesti do čak osam svjetskih brzinskih rekorda, a u jednoj će nažalost i poginuti. Primarni je fokus interesa Campbella mlađeg bio rekord na vodi, od prvih pokušaja 1948. do smrti na jezeru Coniston 1967., u stalno dorađivanim inačicama Bluebirda K7.

Od 1955. do 1964. čak je sedam puta postavljao svjetske rekorde, od početnih 325.60 do završnih 444.71 km/h. Te je 1964. ostvario i jedinstveni podvig, u istoj godini oborivši i brzinski rekord na zemlji: učinio je to bolidom Bluebird CN7 na suhom dijelu jezera Eyre u Australiji, a postignuta je brzina bila 648,7 km/h.

Bluebird CN7 je, zanimljivo, sredinom sedamdesetih bio nakratko izložen i na zagrebačkom Velesajmu u sklopu izložbe ‘Niki Lauda predstavlja vam najbrže automobile svijeta’. Campbellovo je tijelo na dnu jezera Coniston pronađeno tek 2001.

Autor