VELIKAN IZ SJENE

Dorino Serafini (1909. – 2000.): talijanski vozač auto i moto utrka

-

Dorino Serafini je 1950. na stazi Monza, u jedinom prvenstvenom nastupu u Formuli 1, vozio pola utrke. Upravljač je potom preuzeo Alberto Ascari, koji je završio drugi te je Serafini zauvijek ušao na statističke liste F1…

Iz današnje je perspektive teško razumjeti kako rezultati ostvareni u utrkama bodovanim za svjetsko prvenstvo možda nekih davnih dana uistinu nisu značili onoliko koliko nam se danas pričinja. Pored prvenstvenih utrka postojalo je i mnogo drugih i bilo je vozača koji su stjecajem okolnosti nastupali samo na jednima ili na drugima, pa statistike, kako ih danas gledamo, znaju zavarati ili biti zbunjujuće.

Pogotovo u slučajevima poput onog Dorina Serafinija, talijanskog auto i moto vozača rođenog 22. srpnja 1909 . u Pescari. Serafini je na pola utrke na stazi Monza 1950., svom jedinom prvenstvenom nastupu u Formuli 1, volan prepustio drugom vozaču, legendi. Alberto Ascari je utrku završio drugi, što je Serafinija za vječna vremena, uvrstilo na statističke liste, premda nije osobito mario za njih, baveći se onim što je uistinu volio, utrkama motocikala.

Vozio je povremeno i automobilske utrke, dakako, nije ga Ferrari bez razloga uvrstio u momčad u Monzi. Rijetko je pobjeđivao, ali je bio pouzdan i uglavnom završavao utrke dobro plasiran. Dorino Serafini, talijanski vozač auto i moto utrka, umro je 9. srpnja 2000.

Autor