AMERIČKA LEGENDA

Eddie Rickenbacker (1973. – 1890.): američki zračni as i industrijalac

Foto: Auburn University Libraries

Eddie Rickenbacker u povijest je upisan ponajprije kao najuspješniji američki zrakoplovni as I. svjetskog rata, s čak 26 zračnih pobjeda…

O ostalim njegovim poslovnim, političkim, vojnim i špijunskim aktivnostima može se napisati roman. No kako smo mi ovdje fokusirani na automobilske teme, spomenut ćemo samo one detalje u kojima se njegov fascinantni život doticao njih, a toga nije bilo malo.

Eddie Rickenbacker, rođen 8. listopada 1890. u Columbusu, glavnom gradu američke savezne države Ohio, kao Edward Vernon Rickenbacher. Početkom II. svjetskog rata ‘h’ u prezimenu promijenio je u ‘k’, kako bi zvučalo manje njemački, premda je podrijetlom zapravo bio Švicarac. Uspješno je počeo voziti utrke još prije I. svjetskog rata, četiri je puta nastupio i na Indy 500.

Nakon rata osnovao je vlastitu automobilsku marku, koja će od 1920. do 1927. prodati oko 35.000 automobila, upamćenih po uvođenju inovacije zvane kočnice na svim kotačima u američku produkciju automobila. Stečenim je kapitalom 1927. kupio stazu Indianapolis Motor Speedway i svojom karizmom uvelike pridonio preživljavanju utrke Indy 500 tijekom Velike depresije, a uspio je privući i nekolicinu proizvođača automobila da ponovo okušaju sreću na ciglenom ovalu.

Nakon II. svjetskog rata staza, na kojoj se nekoliko godina nije vozilo, bila je zapuštena i Rickenbacker ju je prodao Tonyju Hulmanu, proizvođaču najprodavanije marke praška za pecivo u SAD, te se u potpunosti posvetio vođenju vlastite aviokompanije Eastern Airways.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo