AMERIČKA LEGENDA

Errett Lobban ‘E. L.’ Cord (1894. – 1974.): utemeljitelj tvrtke, pojma luksuza između dva rata,

-

Cord, Auburn i Duesenberg današnjim generacijama ne znače mnogo, ali u razdoblju između dva svjetska rata snovi automobilskih entuzijasta u SAD-u, i svijeta, bili su ispunjeni njihovim modelima, iza kojih je stajao ovaj američki tajkun…

Sve je tri tvrtke kontrolirao Errett Lobban ‘E. L.’ Cord, mladi tajkun, već u svojim tridesetima. Rođen 20. srpnja 1894. u zabiti Missourija, Cord se probijao kroz hijerarhiju automobilske industrije od običnog prodavača do upravitelja posrnule tvrtke Auburn.

Ne samo da je Auburnu vratio sjaj, nego je kupio i najprestižniju američku automobilsku marku, Duesenberg, i pokrenuo inovativni Cord, specijaliziran za modele s prednjim pogonom.

Velika ekonomska kriza snažno je utjecala na tržište luksuznih i skupih automobila i zapravo se Cordove tvrtke nikada nisu u potpunosti oporavile od tog udarca, premda su održale proizvodnju sve do 1937., kad je prodao tvrtke.

Preselio se prvo u Kaliforniju, a potom u Nevadu, stekao još veće bogatstvo u nekretninama, osnovao ili kupio neke od prvih komercijalnih radijskih i televizijskih postaja i napravio vrlo uspješnu političku karijeru.

Ipak, sve do smrti od raka 1974. ljudi su ga najviše pamtili po onome što je napravio u prvih 40-ak godina, njegovim prekrasnim automobilima.

Auburn je bio najmasovnija Cordova marka, ali i ona je radila prekrasne automobile sa sportskim štihom. Njihovi Speedster modeli najljepši su i Klijentelu tvrtke Duesenberg činili su kraljevi, bogati industrijalci i filmski glumci, u jednom je primjerku vožena i jugoslavenska kraljica Marija.

Bez puno okolišanja možemo ove ekskluzivne automobile proglasiti najboljima na svijetu u ono vrijeme. Tvrtka Cord je pak proizvela samo dva modela, ali s oba ostavila neizbrisiv trag u automobilskoj industriji. Prvi, L29, osim zapanjujućom ljepotom plijenio je i prvim prodorom prednjeg pogona u luksuznu klasu, dok je drugi, 810/812, klasik bez premca.

Nevjerojatan dizajn sa sklopivim svjetlima, izbočenim cijevima ispuha i njuškom nalik na lijes jedan je od najprepoznatljivijih u čitavoj povijesti automobila.

Sveto Trojstvo Auburn-Cord-Duesenberg posebna je kategorija svijeta vrhunskih oldtimera, sve su marke doživjele i pokušaje oživljavanja i izrade replika, a sve to dugujemo Errettu Lobbanu Cordu.

Errett Lobban ‘E. L.’ Cord, utemeljitelj tvrtke, pojma luksuza između dva rata, umro je 2. siječnja 1974.

Autor