AMERIČKA LEGENDA

Errett Lobban ‘E. L.’ Cord (1894. – 1974.): utemeljitelj tvrtke, pojma luksuza između dva rata,

Cord, Auburn i Duesenberg današnjim generacijama ne znače mnogo, ali u razdoblju između dva svjetska rata snovi automobilskih entuzijasta u SAD-u, i svijeta, bili su ispunjeni njihovim modelima, iza kojih je stajao ovaj američki tajkun

Sve je tri tvrtke kontrolirao Errett Lobban ‘E. L.’ Cord, mladi tajkun, već u svojim tridesetima. Rođen 20. srpnja 1894. u zabiti Missourija, Cord se probijao kroz hijerarhiju automobilske industrije od običnog prodavača do upravitelja posrnule tvrtke Auburn.

Ne samo da je Auburnu vratio sjaj, nego je kupio i najprestižniju američku automobilsku marku, Duesenberg, i pokrenuo inovativni Cord, specijaliziran za modele s prednjim pogonom.

Velika ekonomska kriza snažno je utjecala na tržište luksuznih i skupih automobila i zapravo se Cordove tvrtke nikada nisu u potpunosti oporavile od tog udarca, premda su održale proizvodnju sve do 1937., kad je prodao tvrtke.

Preselio se prvo u Kaliforniju, a potom u Nevadu, stekao još veće bogatstvo u nekretninama, osnovao ili kupio neke od prvih komercijalnih radijskih i televizijskih postaja i napravio vrlo uspješnu političku karijeru.

Ipak, sve do smrti od raka 1974. ljudi su ga najviše pamtili po onome što je napravio u prvih 40-ak godina, njegovim prekrasnim automobilima.

Auburn je bio najmasovnija Cordova marka, ali i ona je radila prekrasne automobile sa sportskim štihom. Njihovi Speedster modeli najljepši su i Klijentelu tvrtke Duesenberg činili su kraljevi, bogati industrijalci i filmski glumci, u jednom je primjerku vožena i jugoslavenska kraljica Marija.

Bez puno okolišanja možemo ove ekskluzivne automobile proglasiti najboljima na svijetu u ono vrijeme. Tvrtka Cord je pak proizvela samo dva modela, ali s oba ostavila neizbrisiv trag u automobilskoj industriji. Prvi, L29, osim zapanjujućom ljepotom plijenio je i prvim prodorom prednjeg pogona u luksuznu klasu, dok je drugi, 810/812, klasik bez premca.

Nevjerojatan dizajn sa sklopivim svjetlima, izbočenim cijevima ispuha i njuškom nalik na lijes jedan je od najprepoznatljivijih u čitavoj povijesti automobila.

Sveto Trojstvo Auburn-Cord-Duesenberg posebna je kategorija svijeta vrhunskih oldtimera, sve su marke doživjele i pokušaje oživljavanja i izrade replika, a sve to dugujemo Errettu Lobbanu Cordu.

Errett Lobban ‘E. L.’ Cord, utemeljitelj tvrtke, pojma luksuza između dva rata, umro je 2. siječnja 1974.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo