TALIJANSKI VELIKAN

Felice Bonetto (1903. – 1958.): talijanski vozač, ‘Il pirata’

Felice Bonetto, rođen 9. lipnja 1903. kod Brescie, sin željezničara, zbog agresivnosti i neustrašivosti zvali su Il Pirata (tal. pirat), nakon moto karijere od 1931. se natjecao u autoutrkama…

Brzo je stekao glas kao brz, ali tvrdoglav i temperamentan vozač koji ne podnosi da mu netko naređuje. Zbog takve reputacije niti dobri rezultati ne donose mu ponude tvorničkih momčadi, te nastupa samo privatno, kada si je to uspijevao financijski priuštiti.

Stvari se mijenjaju tek iza rata, kada ga, već u petom desetljeću života, angažira prvo Cisitalia, a potom i za Ferrari, gdje mu je najveći uspjeh drugo mjesto na utrci Mille Miglia 1949. U prvom svjetskom prvenstvu Formule 1 nastupa povremeno privatnim bolidom Maserati, a na kraju 1950. dobiva poziv iz snova, priključujući se nepobjedivoj momčadi Alfa Romeo.

Alfa Romeo dominira i 1951., no Bonettov je najbolji rezultat treće mjesto u Monza. To će ponoviti i na VN Nizozemske 1953., kad mu je partner bio González, u već drugoj sezoni s timom Maserati. No, dok je za tvrtku sa znakom trozupca nastupao u utrkama Formule 1, u kategoriji sportskih automobila nastupa za ambicioznu momčad Lancia.

Upravljajući kultnim sportskim modelom Lancia Aurelia B20 GT osvaja utrku Targa Florio 1952. Lancia šalje momčad snova na utrku Carrera Panamericana u Meksiko, 21. studenoga 1953., a Bonetto, s nezaobilaznom lulom u ustima, uvjerljivo vodi. Slijedili su ga momčadske kolege Fangio, Taruffi i Castelotti, kad u četvrtoj etapi u mjestu Silao slijeće u kanal, potom udara u kuću i na kraju u rasvjetni stup, poginuvši na mjestu.

Autor

Preporučeni sadržaj