VELIKANKA IZ SJENE

Florence Lawrence (1886. – 1938.): holivudska zvijezda koja je izmislila brisače, stop-svjetala i žmigavce

-

Florence Lawrence, zvijezda nijemog filma s više od 300 uloga, 1915. teško je opečena pri snimanju u studiju pa je završila karijeru i posvetila se inovatorstvu, a u dobi od 52 godine počinila je samoubojstvo

Florence Lawrence, rođena 2. siječnja 1886. u kanadskom Hamiltonu, na vrhuncu slave 1910-ih bila je najplaćenija holivudska glumica. Danas je zovu prvom filmskom zvijezdom. Prije nje filmski su glumci i glumice radili anonimno, dijelom iz straha da će ih kazališni scenski menadžeri odbiti angažirati ako se otkrije da rade u filmovima, a dijelom zato što direktori filma nisu htjeli uložiti puno novca u produkciju ovih kratkih, praktički jednokratne filmove, te nisu željeli da njihovi igrači postanu poznati i počnu tražiti veće plaće.

Florence Lawrence bila je prva filmska glumica čije je ime korišteno za promociju njezinih filmova i studija, Independent Moving Pictures Company za koji je radila. Bila je iznimna žena, vrlo inteligentna, koja je uveliko zadužila i automobilsku industriju. Izumila je dvije stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo: stop-svjetlo i žmigavce. Budući da je odlično zarađivala, mogla je sebi priuštiti automobil, tada rijetkost i luksuz. Obožavala je voziti, a zanimala se i za mehaniku, odnosno, učila je kako automobili rade.

Florence Lawrence je 1914. ugradila je dvije male zastavice na zadnji branik. Pritiskom na dugme zastavice su se dizale i spuštale, pokazujući smjer kojim vozač želi ići. Potom razvila i rudimentarno stop-svjetlo. Kad bi vozač pritisnuo papučicu kočnice, mali znak ‘stop’ iskočio bi iz zadnjeg branika. Premda je učinila puno za autoindustriju, u njenoj je povijesti jedva i fusnota. Ponajviše zato što nikad nije patentirala svoje izume. Drugi su se okoristili njenim idejama i zaradili velik novac.

Edgar Walz je 1925. patentirao svjetlo s dvije strelice i stop-svjetlo, a krajem 1930-ih Joseph Bell patentirao je prvi električni uređaj koji je “žmigao”. Buick je od 1939. žmigavce ugrađivao u svaki svoj auto, no žmigavci i stop-svjetlo postali su standard na automobilima tek sredinom 1950-ih. Samo pet posto vlasnika svih automobila na svijetu 1915. činile su žene, a Florence se u svom automobilu takmičila, a sudjelovala je i na trkama izdržljivosti. Lotta Lawrence, Florenceina majka i također glumica, izumila je prve električne brisače vjetrobranskog stakla. Ona je, međutim, svoj izum patentirala.

Florence Lawrence nastupila je više od 300 filmova. Na vrhuncu slave 1910-ih, bila je poznata kao “Djevojka iz biografije”, “Djevojka Impa” i “Djevojka s tisuću lica”. Nastupila je u gotovo 300 filmova za razne filmske kuće. Bila je prva glumica u povijesti čije je lice stavljano na filmske plakate u propagandne svrhe. Teško je opečena 1915., kad je iz gorućeg studija spašavala kolegu glumca. Zbog vidljivih povreda teško je nakon nesreće pronalazila posao. Svi su je izbjegavali.

Prvi i drugi suprug tragično su preminuli, dok se od trećeg razvela manje od godinu dana nakon vjenčanja. Imala je rijetku bolest koštane srži te je 1938. počinila samoubojstvo. Otrovala se u svom domu na Beverly Hillsu, pet dana prije 52. rođendana.

Autor