OVE GODINE TU ČAST IMA AUSTRIJA

Formula 1 na otvaranju sezone, u kojim je državama najčešće kretalo oktansko ludilo?

-

Danas se vozi prva utrka sezone, austrijski Red Bull Ring pridružit će se listi 14 staza koje su imale privilegiju kroz sedam desetljeća ugostiti Formulu 1 na otvaranju sezone…

Konačno smo dočekali početak Formula 1 sezone. Prestižno automobilističko natjecanje u 2020. napokon počne! U austrijskom Spielbergu, na 4.3 kilometra dugačkoj stazi ovog vikenda započet će nova sezona Formule 1, na radost svakog pravog zaljubljenika u vrhunsko utrkivanje.

Red Bull Ring postaje prva staza u povijesti s dvije utrke u istoj sezoni!

Krovna automobilistička organizacija potvrdila je da nova sezona Formule 1 počinje u srpnju u Spielbergu, s dvije utrke u dva vikenda!

Vozačka elita ne samo što će juriti Red Bull Ringom u prvoj utrci sezone 5. srpnja, već i u drugoj koja je na rasporedu samo vikend kasnije, što je F1 presedan pa ćemo sa zanimanjem pratiti razvoj događaja, na stazi koja nudi kratak krug s tri duga ravna dijela i snažna kočenja, kao i iznimno zahtjevnu završnu kombinaciju zavoja.

Iz Red Bull Motosport odjela naglašavaju, kako će utrka za Veliku nagradu Austrije po prvi put u povijesti Formule 1 otvoriti prvenstvo i tako se pridružiti listi probranih lokacija na kojima je dosad započinjala ukupno 71 sezona elitnog automobilističkog natjecanja.

Uz Formulu 1, dvostruki program ovog ljeta na Spielbergu imat će i Moto GP!
Red Bull Ring ovog će ljeta biti automoto središte svijeta, s po dvije organizirane utrke najprestižnijih motorsportskih natjecanja…

Lista od 14 staza na kojima su dosad otvarane F1 sezone započinje Silverstoneom 1950. godine, a zanimljivo je da nakon toga sve do danas nikad više slavna britanska staza nije ugostila prvu utrku u kalendaru.

Već pomalo zaboravljeni švicarski Bremgarten otvorio je sljedeća dva F1 prvenstva, a zatim je trajna lokacija prve utrke postao Buenos Aires koji je u sljedećih tridesetak godina čak 15 puta otvorio sezonu.

Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina Monte Carlo je pet puta otvarao kalendar, a nizozemski Zandvoort koji se zahvaljujući popularnosti Maxa Verstappena uskoro vraća u Formulu 1 može se pohvaliti da je jednom već bio prva utrka sezone, 1962. godine.

Južnoafrički East London, još jedna zaboravljena staza otvorila je sezonu 1965. godine. Zatim je tu ulogu preuzeo u istoj državi izgrađeni Kyalami, gdje je vožena prva utrka prvenstva u osam navrata, zadnji put 1993. godine.

F1 sezona povremeno je otvarana i u Brazilu. Staza u Riju bila je prva u kalendaru sedam puta tijekom osamdesetih, a Interlagos u Sao Paulu 1976., 1994. i 1995. godine.

Američki Long Beach 1981. godine te Phoenix 1990. i 1991. godine također su otvarali kalendar, ali titula staze koja je ugostila najviše prvih utrka u sezoni bez konkurencije ide – Melbourneu!

Otkad je prebačena na Albert Park, Velika nagrada Australije čak 22 puta u posljednja tri desetljeća otkrivala nam je karte s kojima momčadi započinju sezonu, a samo je Sakhir u Bahreinu uspio u dva navrata, 2006. i 2010. prekinuti tradiciju.

Melbourne je trebao otvoriti i ovu sezonu, ali igrom slučaja to je prepustio Red Bull Ringu, što uopće ne mora biti loše. Na Spielbergu nas u svakom slučaju čeka uzbudljivo utrkivanje i žestoka jurnjava, u godini koja bi po mnogim prognozama mogla ponuditi jednu od najneizvjesnijih borbi za titulu prvaka Formule 1!

Preneseno sa: Red Bull Motosport 

Autor