HEROJ BRZINE

Gary Gabelich (1940. – 1980.): američki Hrvat koji je 1970. postigao svjetski brzinski rekord na zemlji, 1014,7 km/h

Foto: bluebird-electric.net

Rekord koji je Gary Gabelich raketom na kotačima Blue Flame, dugačkom 11,4 m, postigao 23. listopada 1970., na slanom jezeru Bonneville, oboren je tek 1983., a godinu potom skončao je zabivši se motociklom u kamion

Gary Gabelich, dijete hrvatskih emigranata, rođen 29. kolovoza 1940. u San Pedru, California, odmalena je pokazivao strast prema velikim brzinama te je već sa 16 godina počeo nastupati u utrkama ubrzanja. S 19 pobijedio je u prvoj ikada održanoj utrci dva dragstera na mlazni pogon. Osvajao je utrke i naslove na stazama i slanim jezerima, ali i na vodi, u utrkama glisera.

Potkraj 1969. angažiran je kao vozač bolida na raketni pogon Blue Flame (Plavi plamen), namijenjenog obaranju svjetskog brzinskog rekorda na zemlji, nakon što je Craig Breedlove tražio previše novca, a drugoodabrani Chuck Suba poginuo.

Tvrtka Reaction Dynamics Inc. konstruirala je ovo prekrasno raketno vozilo, možda i najljepši automobil za brzinske rekorde napravljen nakon II. svjetskog rata, kojeg bismo najlakše mogli opisati kao raketu na kotačima. Gary Gabelich je poginuo 26. siječnja 1984. u Long Beachu, zabivši se motociklom u kamion.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo