NA DANAŠNJI DAN

George Barris, majstor prerada za svijet show businessa, rođen 20. studenoga 1925.

George Barris, velikan, bio je najpoznatiji specijalist izrade automobila za holivudske zvijezde, tvorac nebrojenih filmskih automobila i inih limenih kreacija…

Rođen 20. studenoga 1925. u Chicagu, u obitelji grčkih imigranata, već se kao trogodišnjak, nakon smrti majke, s bratom Samom (1924. – 1967.) preselio ujaku u Roseville, California.

Bio je jedan od začetnika ondašnje scene neobičnih prerada automobila nakon II. svjetskog rata, što ga je dovelo do aranžmana na filmu i televiziji.

Specijalizirao se za doradu automobila za filmske uloge te osvojio brojna priznanja, uključujući dva AMBR (America’s Most Beautiful Roadster), a usto je nerijetko modificirao cestovne automobile za holivudske zvijezde.

Upravo je on isporučio Jamesu Deanu Porsche 550 Spyder na kojem je napisao ‘Little Bastard’ i trkaće brojeve, prije no što je glumac s njim krenuo na put prema Salinasu…

Proslavio se 1960-ih autima za Batmana u popularnoj TV seriji, a ponajprije originalnim Batmobileom, napravljenim na bazi prototipa Lincoln Futura. Preminuo je 5. studenoga 2015., a njegova je tvrtka Barris Kustom i danas aktivna.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin