GILLES VILLENEUVE

Gilles Villeneuve, Ferrarijeva legenda, poginuo 8. svibnja 1982. na belgijskoj stazi Zolder

Na treningu za VN Belgije u Zolderu 1982. Ferrarijev vozač Didier Pironi postavio je najbolje vrijeme, a njegov momčadski kolega Gilles Villeneuve (1950. – 1982.) izašao je na stazu i pokušao ga skinuti…

Tada se vozilo na kvalifikacijskim gumama, koje su mogle izdržati samo dva-tri kruga. Nije mu uspjelo, te se razočaran vraćao u boks. Trebao je to činiti sporo, no iz nekog je razloga jurio. Je li to bilo zbog već opisane strasti za brzinom, zbog želje da pokuša nemoguće i s takvim gumama odradi još jedan krug i ipak bude brži od Pironija, ili naprosto zaslijepljen bijesom zbog neuspjeha – nikada nećemo saznati.

Pogrešno procijenivši na koju će se stranu skloniti spori Jochen Mass, svom je snagom udario u njegov bolid. Od siline udarca katapultiran je iz sjedala i preletio preko staze ravno u splet zaštitnih ogada. Ozljede koje je zadobio bile su preteške i preminuo je istog dana.

To je ono što se dogodilo 1982, u Zolderu, no da bismo shvatili zašto se dogodilo, moramo se vratiti dva tjedna unatrag, na drugi kraj Europe, u Imolu. Otprilike osam krugova prije kraja te farsične utrke u Imoli, Ferrarijev je boks izvjesio naredbu ‘SLOW’.

Usred rata FIA-FOCA većina je britanskih momčadi odlučila bojkotirati ovo natjecanje, te se na startu pojavilo samo 14 bolida. Kad su Renaulti otpali, utrka se pretvorila u borbu za pobjedu između dvojice Ferrarijevih vozača, Gillesa Villeneuvea i Didiera Pironija. Samo što te borbe, bar po Villeneuveu, nije trebalo biti. Mnogi su smatrali da je on prvi, a Pironi drugi vozač Ferrarija i da bi mu Francuz trebao pomoći u borbi za titulu.

No bila je to rana faza sezone i nitko od njih još nije imao bodova. Nije izvjesno jesu li postojale momčadske naredbe, kao ni je li postojao i kakav je bio prethodni dogovor među vozačima. Postoje različite teorije o tome.Ono što se čini izvjesnim jest da je Villeneuve, kada bi bio u vodstvu, usporio ritam i čuvao gorivo, a kada bi ga Pironi pretekao i ritam se pojačavao.

Mnogi iz branše su tumačili kako je nesretni i neodređeni signal ‘SLOW’ prvi puta pokazan u trenutku kad je Pironi bio u vodstvu, te je moguće da ga je on protumačio kao znak da je pobjeda njegova. Uvjeren da je riječ samo o predstavi za publiku, Villeneuve je preuzeo vodstvo u predzadnjem krugu.

U posljednjem, Pironi ga je opet pretekao. Ne očekujući napad, Kanađanin se nije niti pokušao braniti. Parkirao je bolid odmah iza cilja i, jedva nagovoren, očigledno bijesan, smrknut se pojavio na dodjeli pehara, a potom smjesta odletio kući u Monako. Nikada više nije progovorio ni riječi s Pironijem.

Teško da su mogla postojati dva različitija vozača od tadašnjeg Ferrarijevog dvojca. Villeneuve nije potjecao iz bogate obitelji i do F1 je došao isključivo zahvaljujući nevjerojatnom talentu, zbog kojeg ga i danas, statistikama usprkos, smatramo jednim od najboljih vozača u povijesti utrka.

Pironi pak nije bio ‘prirodni’ vozač, mučio se, borio s bolidom i nerijetko na kraju utrke bio potpuno iscrpljen. No strelovito je napredovao i vrlo bi vjerojatno te 1982. godine osvojio titulu da u nesreći na Hockenheimu nije doživio tešku nesreću koja mu je zauvijek prekinula karijeru.

Nažalost, ta nesretna utrka u Imoli zauvijek je odredila tragične putove dvojice sjajnih vozača i momčadskih kolega, jednog kojeg je čudan splet okolnosti zapamtio kao jednu od najnegativnijih pojava u povijesti utrka, i drugog, poginulog na današnji dan prije točno 37 godina, čija legenda i danas živi i smješta ga među istinske velikane sporta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin