GIORGETTO GIUGIARO

Giorgetto Giugiaro (r. 1938.): jedan od najslavnijih dizajnera i krojač prvog Golfa

Foto: Volkswagen
-

Dizajnirao je brojne modele Fiat, Volkswagen, Maserati…, a Lancia Delta (1980.) i Fiat Uno (1983.) potpisuje ‘Europske automobile godine’…

Foto: Volkswagen

Giugiaro Giorgetto, uz bok su mu Bertone i Pininfarina, od kojih je učio, jedan je od najslavnijih automobilskih dizajnera u povijesti. Rođen je 7. kolovoza 1938., a vlastitim putem kreće 1968., osnutkom studija Italdesign Giugiaro S.p.A.

Za razliku od ostalih ‘velikana’, specijalizirao se samo za dizajniranje. Postao je poznat kad je pod ‘kapom’ Bertonea dizajnirao slavni model Alfa Romeo Giulia Sprint. Prvi samostalan dizajn, Alfa Romeo Alfasud, potpisuje 1971., koji se nije proslavio, ni kvalitetom niti uspjehom.

Sve je nadoknadio dizajnom bestsellera Volkswagen Golf iz 1974., čiji mu je uspjeh osigurao svjetsku slavu. Talent je potvrdio sportskim  modelima Volkswagen Scirocco i Lotus Esprit, a Lancia Delta (1980.) i Fiat Uno (1983.) bili su ‘Europski automobili godine’.

Skrojio je i BMW M1, koji se nije dobro prodavao, ali je odredio budućnost bavarskih sportskih serija. Dizajnirao je brojne modele Fiat, prvi je bio Uno a posljednji Grande Punto, nekoliko modela Polo, Golf i Passat te adute tvrtki Lancia, Maserati, Saab…

 

 

Autor