MECENA PRVIH UTRKA

James Gordon Bennett (1841. – 1918.): pokrovitelj ranih autoutrka, celebrity i izdavač

James Gordon Bennett ml., rođen 10. svibnja 1841. u New Yorku, tijekom 19. stoljeća uvelike je živio stilom današnjih celebrityja… 

Od oca je naslijedio upravljanje dnevnim novinama New York Herald, a sam će osnovati Paris Herald, iz kojeg će nastati čuveni International Herald Tribune. Nećemo ovdje ulaziti u Bennettove ekstravagantne hobije, kao ni u poslovne podvige, nego se prisjetiti njegove iznimno značajne uloge u ranim danima automobilskih utrka.

Ulogu koju je Gordon Bennett tada imao može se usporediti s onom koju danas ima austrijska korporacija Red Bull. Postojale su utrke balona, brodova i drugi sportski događaji pod njegovim pokroviteljstvom.

Stoga je 1899., logično, pristupio Francuskom automobilskom klubu i predložio nadmetanje nacija u automobilskim utrkama, za koje je osigurao i prijelazni pehar. Kup Gordona Bennetta vožen je u šest navrata, od 1900. do 1905. i bile su to najznačajnije i najprestižnije utrke na svijetu prije prve VN Francuske, koja će se održati 1906.

Posebno vrijedi izdvojiti da su automobili iz pojedinih zemalja trebali biti u bojama koje ih reprezentiraju, pa su njemački postali bijeli, britanski zeleni, francuski plavi, a talijanski crveni, određujući standarde koji su u velikoj mjeri zadržani sve do danas.

James Gordon Bennett, izdavač i celebrity, pokrovitelj ranih autoutrka, umro je 14. svibnja 1918.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo