NA DANAŠNJI DAN

Jean-Pierre Jabouille 6. srpnja 1975. prvi put nastupio u Formuli 1

Jean-Pierre Jabouille, jedan od najnetipičnijih vozača u povijesti Formule 1, rođen je 1942. u Parizu, a zanimljiv je kao jedan od zadnjih vozača u Formuli 1 koji su posjedovali i inženjersko, stručno znanje te podjednako doprinosili razvoju bolida izvan staze i njegovim rezultatima na stazi…

Jabouille se zapravo razmjerno kasno posvetio utrkama, potkraj 1960-ih imao je nešto zapaženih rezultata u manjim formulama u Francuskoj, a potom je postao razvojni vozač za Alpine. U bolidu Matra dvaput je bio treći na kultnoj utrci 24 sata Le Mansu, a dobri rezultati u europskim utrkama Formule 2 doveli su ga na rub najprestižnije serije.

Već se 1974. dvaput neuspješno pokušao kvalificirati, a sljedeće je godine nastupio bolidom Tyrrell na domaćoj Velikoj nagradi i ostvario solidno 12. mjesto. Godinu potom Jabouille je osvojio europsku titulu u Formuli 2, a 1977. privukao pozornost svijeta pojavivši se na startu utrke u Silverstoneu s revolucionarnim bolidom Renault, otpočevši tako turbo-eru Formule 1.

Razvoj tehnologije nije bio lagan i Jabouille je u većini nastupa odustajao, samo je po jednu utrku tijekom tri uzastopne sezone od 1978. do 1980. završavao u bodovima, no dvije od njih kao pobjednik! Usto je šest puta startao s pole positiona. Nakon nekoliko nastupa za Ligier 1981. povlači se, a kasnije još povremeno nastupa u manjim kategorijama.

Zamijenio je Jeana Todta na mjestu prvog čovjeka Peugeotovog sportskog odjela devedesetih, no smijenjen je zbog blijedih rezultata u timovima McLaren i Jordan. Jedan je od osnivača uspješne momčadi u svijetu utrka izdržljivosti JMB Racing, a danas uživa u mirovini.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin