VELIKAN IZ SJENE

Joel Woolf Barnato (1895. – 1948.): britanski financijer i junak Le Mansa

Joel Woolf Barnato je pobijedio u svakom nastupu na 24 sata Le Mansa

Foto: Agence de presse Meurisse – Woolf Barnato i Henry Birkin, 1929. nakon pobjede na 24 sata Le Mansa

Joel Woolf Barnato, rođen 27. rujna 1895. u Londonu, nasljednik porodičnog bogatstva stečenog na južnoafričkim rudnicima dijamanata, zarana se pokazao uspješnim u raznim sportovima, uključujući i auto utrke. 1925. kupuje prvi Bentley s kojim pobjeđuje na nekoliko utrka na stazi Brooklands, već godinu potom postaje većinski vlasnik tvrtke, a nedugo potom i predsjednik uprave.

Zahvaljujući njegovom novcu W.O. Bentley dovršava razvoj novih modela, kojima će dominirati na Le Mansu. Sam Barnato ondje nastupa triput, od 1928. do 1930., te u sva tri navrata pobjeđuje! Jedini je vozač u povijesti Le Mansa sa stopostotnim učinkom, a i W.O. Bentley ga je smatrao najboljim od svih pilota koji su vozili za njegovu tvrtku. Nakon kraha burze 1929. nalazi se u problemima i dvije godine potom prisiljen je prodati Bentley tvrtki Rolls-Royce.

Kako je i ondje dioničar, 1934. se vraća u nadzorni odbor. 1930. se proslavio pobjedom u neformalnoj utrci protiv vlaka preko Francuske. Joel Woolf Barnato je umro 27. srpnja 1948. od tromboze nastale tijekom operacije raka, no ostao je zapamćen kao uz samog osnivača najveća legenda u povijesti tvrtke Bentley.

Autor