KANADSKI VELIKAN

John Duff (1895. – 1958.): pobjednik Le Mansa 1924., osvajač prve titule za Bentley

Agence Rol, Wikimedia Commons
-

John Francis Duff, rođen 17. siječnja 1895. u Kini, jedini Kanađanin koji je pobijedio u Le Mansu, uvršten je u Kuću slavnih kanadskog motosporta…

Foto: John F. Duff, za volanom bolida Bentley, i Frank Clement, pobjednici 24 sata Le Mansa, 1924.

John Duff bio je jedan od samo dvojice Kanađana koji su se utrkivali i pobijedili na poznatom engleskom Brooklands Motor Course. Druga, Kay Petre, već je počasni član CMHF-a. Duff je bio prvi Kanađanin koji se utrkivao na legendarnoj utrci 24 sata Le Mansa. Do danas, on je jedini Kanađanin koji je osvojio ukupni plasman na 24 sata Le Mansa.

Duff je također držao preko pedeset svjetskih rekorda u brzini i izdržljivosti. Te je rekorde odobrio AIACR, preteča današnje FIA-e. Uključuju i razredne i apsolutne rekorde. Njegova postignuća pomogla su da postane ime automobilske tvrtke Bentley. Duff je bio među prvih deset u svojoj prvoj utrci Indianapolis 500 i među prva tri u svojoj prvoj utrci na stazi. Ta ga postignuća čine jednim od eminentnih kanadskih automobilskih trkača prve polovice dvadesetog stoljeća.

Karijeru je završio nakon teške nesreće koju je 1926. doživio na stazi Salem (New Hampshire). Potom se iz Engleske preselio u Californiju te je otvorio mačevalačku akademiju, te je kao kaskader zamjenjivao Gary Coopera i ostale glumce u mačevalačkim scenama hollywoodskih filmova. No u vrijeme Velike depresije pala je potražnja za mačevanjem, pa se s obitelji 1932. seli u Kinu.

Vraća se u Englesku 1932. i ostaje član British Racing Drivers Cluba. Ponovno pokreće unosan biznis s mačevanjem, a zarađenim novcem financira strast za jahanjem. Usprkos starije dobi bavi se konjičkim skokovima te je tako poginuo je 8. siječnja 1958., u padu s konja u Epping Forestu na periferiji Londona.

Autor