VELIKAN IZ SJENE

Jonathan Williams (1942. – 2014.): svestrani britanski vozač i pilot

Jonathan Williams, Englez rođen rođen 26. listopada 1942. u Kairu, imao je vrlo neobičnu, a ipak fascinantnu trkaću karijeru

Počeo se natjecati 1960., prvo u utrkama običnih automobila, a kasnije i u manjim Formulama. Bio je dio vesele grupe ljudi koja će snažno oblikovati trkaću scenu, u kojoj su bili i Piers Courage te Jonathanov prezimenjak Frank Williams.

No do velikog proboja došlo je nakon što se preselio u Italiju i postigao zapažene uspjehe vozeći Formulu 3 za momčad de Sanctis. Enzo Ferrari je uočio mladog Engleza koji dobro govori talijanski te ga imenovao ostao tvorničkim vozačem za sezonu 1967., u kojoj je Ferrari planirao ozbiljno napasti prvenstvo Formule 2.

Ferrarijev bolid Formule 2 nije bio uspješan, no sezona je bila tragična i u Formuli 1, Lorenzo Bandini je poginuo, Mike Parkes doživio gadnu nesreću i Ferrari je na nekoliko utrka nastupio samo s jednim bolidom, za Chrisa Amona.

Na VN Meksika priključili su mu Williamsa i tako je čovjek svoju jedinu F1 utrku odvezao za tvorničku momčad Ferrarija, završivši osmi nakon ne baš impresivnog nastupa. Ugovor mu nije obnovljen.

Sljedeće je godine razvijao Abarthov projekt Formule 1, koji nikada nije nastupio na utrci, a kasnije je razvijao i bolid De Tomaso. Kako je imao pilotsku licencu, istodobno je radio i kao pilot De Tomasovog privatnog zrakoplova, a pilotiranjem će se baviti i nakon što 1971. završi trkaću karijeru.

Možda i najpoznatiji od nebrojenih nastupa u različitim klasama s različitim automobilima ipak mu je bio onaj na 24 sata Le Mansa 1970. Ondje je s Herbertom Lingeom Williams vozio prerađeni Porsche 908/02 Stevea McQueena s instaliranim kamerama, snimajući fascinantne trkaće kadrove za film Le Mans.

Usprkos brojnim zaustavljanjima u boksu zbog promjene filma završili su utrku na devetom mjestu. Jonathan Williams, svestrani britanski vozač i pilot, umro je 31. kolovoza 2014.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo