BIK S PAMPASA

José Froilán González (1922. – 2013.): argentinski as, prvi pobjednik za Ferrari

Foto: Ferrari
Foto: Ferrari

José Froilán González, rođen 5. listopada 1922. u argentinskom Arrecifesu, znamenit zbog iznimne fizičke snage, koja mu je donijela nadimak Pampas Bull (Bik s Pampasa), 1951. na stazi Silverstone donosi prvu pobjedu za Ferrari, a najveći mu je uspjeh pobjeda na 24 sata Le Mansa

José Froilán González, hrabar i srčan, u prvim je nastupima u Argentini pokazao talent te je uključen u projekt slanja argentinskih vozača u Europu o državnom trošku, u sklopu promocije zemlje. Juan Manueo Fangio i González postaju najuspješniji i najpoznatiji proizvodi tog programa.

Već u prvim nastupima uočava ga Enzo Ferrari te poziva u svoju momčad Scuderia Ferrari, kako bi prekinuo dominaciju svojih nekadašnjih poslodavaca iz tima Alfa Romeo. Stameni Argentinac, već u drugom nastupu za Ferrari, na stazi Silverstone 1951., donijeti će prvu prvenstvenu pobjedu u povijesti momčadi iz Maranella, što je podatak po kojem je poznat Tifosima čitavog svijeta.

Na kraju svoje prve sezone u timu Ferrari José Froilán González završio je kao treći u prvenstvu, no potom je prihvatio ponudu tima Maserati, a u Maranello se vratio 1954. kad je iz momčadi otišao preferirani prvi vozač Alberto Ascari.

Bila je to najbolja sezona koju je ostvario González, uz još jednu pobjedu, ponovo na VN Velike Britanije, i nekoliko mjesta na podiju, završio je drugi u ukupnom plasmanu. Te 1954. godine, partner mu je bio Maurice Trintignant, osvojio je i 24 sata Le Mansa. Nakon te sezone zbog privatnih se razloga definitivno vraća u Argentinu i više ne nastupa u Europi, osim jednog gostovanja za momčad Vanwall 1956.

Definitivno se povlači 1960. Zanimljivo je da je u karijeri nastupio na samo 26 prvenstvenih utrka Formule 1, od čega je njih 15 završio na podiju. To pokazuje da je u malo drukčijim okolnostima mogao ostati upamćen i po koječemu drugom, a ne samo kao čovjek koji je donio prvu pobjedu za Ferrari.

José Froilán González, argentinski as, umro je 15. lipnja 2013.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo