SRETAN 81. ROĐENDAN

Kunimitsu Takahashi, sjajni japanski vozač, ‘otac drifta’ 29. siječnja 1940. rođen

Nitko vam u ovom dijelu svijeta neće osobito zamjeriti ne znate li tko je Kunimitsu Takahashi, pa ipak čovjek je jedan od istinskih giganata oktanskih sportova dvadesetog stoljeća…

Karijeru je započeo vozeći motocikle, u Europi je prvi puta nastupio 1960., a sljedeće se godine upisao u povijest pobjedom na VN Njemačke u klasi do 250 cm³ s Hondom. Bila je to prva pobjeda nekog japanskog motociklista u svjetskom prvenstvu, početak jedne velike tradicije.

Nakon teške ozljede na otoku Manu odlučuje prijeći u automobilske vode. Od 1965. do 2000. neumorno će nastupati u najraznorodnijim tipovima utrka, ponajviše na rodnom otoku, gdje je osvojio niz titula u raznim kategorijama.

Na međunarodnom planu valja naglasiti pobjede u klasi na najvećim utrkama obje polutke, s Datsunom na 1000 km Bathursta 1966. i s Hondom na 24 sata Le Mansa 1995. Jednom je nastupio i na utrci Formule 1, na VN Japana 1977., završivši je na respektabilnom devetom mjestu.

Ipak, mlađe ga generacije najviše pamte po tome što je u utrkama sedamdesetih razvio tehniku klizanja kroz zavoje koju će desetljeće potom Keiichi Tsuchiya pretvoriti u novu automobilističku disciplinu, drift.

Takahashi i dalje aktivno nastupa na demonstracijama oldtimera, a drift, njegov izum, široko je rasprostranjen i vozi se po čitavom svijetu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin