SRETAN 58. ROĐENDAN

Luc Donckerwolke, otac suvremenih modela Lamborghini, rođen 19. lipnja 1965.

-

Luc Donckerwolke jedno je od najvećih imena svjetskog automobilskog dizajna u posljednjih 25 godina, ali i osoba zanimljivog životopisa…

Rođen je 19. lipnja 1965. u Limi, u Peruu, u obitelji belgijskih diplomata, koji su se često po dužnosti selili. Tijekom odrastanja mali je Luc živio i školu pohađao u čak 13 zemalja, mahom u Južnoj Americi i Africi.

Odlučivši se posvetiti studiju promijenio je polutku i na sjevernoj hemisferi, preciznije u Bruxellesu, završio industrijski inženjering, da bi dizajn usavršio u švicarskom Veveyu. Silne selidbe i putovanje usadile su mu strast prema otkrivanju novih kultura i učenju jezika – Donckerwolke danas tečno govori talijanski, francuski, španjolski, njemački, engleski, flamanski i svahili.

Nemiran duh iskazao se i u njegovoj profesionalnoj karijeri, otpočetoj 1990. u tvrtki Peugeot, no od prelaska u Audi 1992. obilježenoj seljakanjima. Unutar marke Audi mladi se Belgijanac odmah istakao probitačnošću i talentom, te je 1994. premješten u Mladu Boleslavu, u dizajnerski centar marke Škoda.

Tijekom dvije godine provedene ondje sudjelovao je u oblikovanju budućnosti Škode, pripremajući udarne modele Octavia i Fabia. Potom je odradio još jednu šihtu u Ingolstadtu, tijekom koje je dizajnirao Audi R8, bolid koji će postati neprikosnoveni vladar Le Mansa.

Godine 1998. odlazi u Lamborghini, gdje dobiva odriješene ruke. Redizajn modela Diablo, Murcielago i, kao kruna svega, Gallardo, ono su čime se Donckerwolke upisao u dizajnersku povijest.

U Italiji je uživao, kultmim supersportašem Lamborghini Miura vozio utrke oldtimera, pomogao u osnivanju tvorničkog muzeja, no Walter de’Silva pretvorio ga je u čovjeka od povjerenja i prvo poslao da završi njegov započeti posao u tvrtki Seat, 2011. ga imenovao i prvim čovjekom grupe za napredni dizajn čitave korporacije Volkswagen, a godinu potom stavio i na čelo dizajna tvrtke Bentley.

U studenom 2015. prelazi u Hyundai Motor Group te 2016. postaje šef dizajna marke Genesis, a u timu mu j bio Peter Schreyer, glavni dizajner Hyundai-Kia. Donckerwolke ga 2017 zamjenjuje na mjestu šefa dizajna Hyundai Motor Group, a s te se pozicije povlači 2020.

Autor