TALIJANSKI VELIKAN

Luigi Chinetti (1901. – 1994.): trostruki pobjednik Le Mansa

Luigi Chinetti je na kultnoj utrci 24 sata Le Mansa pobijedio 1932., 1934. i prvoj poslijeratnoj 1949., što je i prvi uspjeh za Ferrari u Le Mansu, bio je prvi, dugo i jedini američki uvoznik automobila Ferrari te vođa uspješnog tima NART

Kazati da je Luigi Chinetti legenda zvuči gotovo kao podcjenjivanje, s obzirom na njegovu golemu ulogu u povijesti sporta. Pa ipak, samozatajan i nikad osobito voljan dati da ga fotografiraju ili intervjuiraju, Chinetti je uvijek ostao pomalo enigmatičan.

Luigi Chinetti rođen je 17. srpnja 1901. u blizini Milana. U dobi od 16 godina zaposlio se u tvrtki Alfa Romeo kao mehaničar. Izrazito neslaganje s fašizmom navelo ga je na emigraciju, no nastavio je raditi za Alfa Romeo u Parizu, gdje se počeo baviti i utrkivanjem.

Nastupio je na svakoj utrci 24 sata Le Mansa od 1932. do 1953., pobijedivši za Alfa Romeo već u prvom nastupu i ponovivši to 1934. S obzirom na poznatu javnu nesklonost fašizmu i nacizmu, kao mehaničar se priključio Dreyfusovoj ekipi za Indy 500 1940. i do kraja života ostao u SAD, u Greenwichu u saveznoj državi Connecticut.

Osvojio je prvi poslijeratni Le Mans 1949. vozeći gotovo čitava 24 sata, prepustivši samo na 20 minuta upravljač lordu Selsdonu, kojem će potom i prodati pobjednički Ferrari. Bila je to prva pobjeda Ferrarija na toj velikoj utrci, a i posljednju će im, zanimljivo, donijeti Chinetti 1965. Ne više kao vozač, nego kao vođa momčadi NART, jedne od najuspješnijih privatnih momčadi u povijesti utrka.

Chinetti je bio prvi, dugo i jedini uvoznik Ferrarija u SAD, a kasnije je zadržao pod kontrolom područje istočno od rijeke Mississippi. Bio je toliko dobar s Enzom Ferrarijem da su tvornički Ferrariji, kada bi Il Commendatore bio posvađan s FIA-om, znali nastupati za NART.

John Surtees je titulu 1964. osvojio u bijelo-plavom bolidu), a postojali su i posebni cestovni modeli, poput kabriolet inačice 275 GTB/4, koji su nosili ovu oznaku. Zapravo, za one koji znaju priču o Alfa Romeu i nastanku Ferrarija, možda je najbolje reći da je Chinetti bio nešto kao Enzo Ferrari Alfa Romea.

Luigi Chinetti, trostruki pobjednik Le Mansa, umro je 17. kolovoza 1994.

Autor