Mario Mannucci (1932. – 2011.): nezaboravni talijanski reli suvozač

Mario Mannucci, rođen 31. svibnja 1932. u talijanskom gradu Gorizia, pokazao je posebnu vrstu hrabrosti potrebna za karijeru suvozača u reliju…

… pogotovo ako sjednete u tako zastrašujući automobil kao što je Lancia Stratos HF, uz vozača poznatog po agresivnom stilu vožnje, izlijetanjima, čak i po tome što je njegov suvozač već poginuo.

Upravo se u takvoj situaciji uz Sandra Munarija zatekao Mario Mannucci, rođen 1932. u Milanu. Mannucci se počeo zanimati  za sudjelovanje u relijima tek iza tridesete, a zapeo je za oko Cesareu Fioriju, šefu sportskog tima Lancia, koji ga je već 1968. postavio uz Munarija.

Odmah su se zbližili, no nakon niza razočaranja i odustajanja pobjede su počele dolaziti tek 1971., kada je počelo i zlatno doba marke Lancia. Pobjeda na Reliju Monte Carlo 1972. s vatrenim modelom Lancia Fulvia HF lansirala je posadu Munari-Mannucci među zvijezde, a naslov europskih prvaka sljedeće godine to zacementirao. Od 1973. počeli su nastupati s novim, revolucionarnim automobilom Lancia Stratos.

Uslijedile su tri zajedničke pobjede u Svjetskom prvenstvu, no već pred sezonu 1976. Mannucci se povlači, odlazeći u vodstvo Lancijinog reli tima Lancia, po strategiji koju se već koristili Todt, Richards i Anderson.

Vratio se u suvozačko sjedalo 1977., a kada se na kraju sljedeće sezone Munari povukao navigirao je Vudafierija i Bettegu. Sve do smrti ostao je na razne načine vezan uza svijet relija.

Mario Mannucci, nezaboravni talijanski reli suvozač, umro je 17. prosinca 2011.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin