VELIKAN IZ SJENE

Mario Mannucci (1932. – 2011.): nezaboravni talijanski reli suvozač

Mario Mannucci, rođen 31. svibnja 1932. u talijanskom gradu Gorizia, pokazao je posebnu vrstu hrabrosti potrebnu za karijeru suvozača u reliju…

Foto: Mannucci i Munari, pobjednici 1974 Rallye Sanremo, u timu Lancia Marlboro

…pogotovo ako sjednete u tako zastrašujući automobil kao što je Lancia Stratos HF, uz vozača poznatog po agresivnom stilu vožnje, izlijetanjima, čak i po tome što je njegov suvozač već poginuo.

Upravo se u takvoj situaciji, uz Sandra Munarija, zatekao Mario Mannucci, počeo zanimati  za sudjelovanje u relijima tek iza tridesete, a zapeo je za oko Cesareu Fioriju, šefu sportskog tima Lancia, koji ga je već 1968. postavio uz Munarija.

Odmah su se zbližili, no nakon niza razočaranja i odustajanja pobjede su počele dolaziti tek 1971., kada je počelo i zlatno doba marke Lancia. Pobjeda na Reliju Monte Carlo 1972., slavnom Lancia Fulvia HF lansirala je posadu Munari-Mannucci među zvijezde, a naslov europskih prvaka sljedeće godine to zacementirao. Od 1973. počeli su nastupati novim, revolucionarnim automobilom Stratos.

Uslijedile su tri zajedničke pobjede u Svjetskom prvenstvu, no već pred sezonu 1976. Mannucci se povlači, odlazeći u vodstvo reli tima Lancia, još jedan u nizu suvozača koji su krenuli tim putem, Todt, Richards, Andersson

Vratio se u suvozačko sjedalo 1977., a kad se na kraju sljedeće sezone Munari povukao, navigirao je Vudafierija i Bettegu. Sve do smrti ostao je na razne načine vezan uza svijet relija. Mario Mannucci, nezaboravni talijanski reli suvozač, umro je 17. prosinca 2011.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo