BRITANSKI VELIKAN

Mike Hailwood (1940. – 1981.): britanski motociklistički as, jedan od najvećih svih vremena

Stanley Michael Bailey Hailwood, rođen 2. travnja 1940. u engleskom Great Miltonu, možda je i najveći motociklist svih vremena, premda ne po naslovima (što ne znači da mu rezultati nisu impresivni: 9 titula svjetskih prvaka, 76 pobjeda na VN, 14 na otoku Manu), koliko utjecajem i načinom dolaska do pobjeda…

Foto: Jac. de Nijs / Anefo

Kasnije se u karijeri posvetio utrkama automobila, uz vrlo dobre rezultate, ali ipak daleko od onih na dva kotača. Tek dvaput u pedeset nastupa na podiju, nikad nije ostvario veliki uspjeh u Formuli 1, uglavnom zato što je veći dio svoje karijere vozio nekompetitivni Surtees.

Premda su Surtees i Hailwood bili različitih karaktera, njihovo ih je iskustvo iz motociklističkih utrka povezalo i dobro su funkcionirali zajedno. Brzinu je pokazao u Formuli 2 gdje je, vozeći Surtees TS10 osvojio europsko prvenstvo 1972., a ni treće mjesto na 24 sata le Mansa 1969. nije zanemariv doseg.

Privlačnosti i karizmi ‘Mikea The Bikea’ malo je tko mogao odoljeti, bio je idol britanske i svjetske publike, a tulumi, ljepotice i pijančevanja bili su dio imidža, slično kao kod Jamesa Hunta. Hailwoodov otac Stan obogatio se pokrenuvši vlastiti posao, tvrtku Kings Of Oxford koja je bila najveći zastupnik motocikla u Engleskoj.

Svojem je sinu, rođenom 1940., omogućio najbolju dostupnu opremu i Mike se opredijelio za karijeru u utrkivanju. Zasluženo je odlikovan za hrabrost nakon što je na VN Južne Afrike 1973. izvukao Regazzonija iz zapaljenog bolida.

Poginuo je nedugo nakon što se povukao, zajedno s kćerkom u prometnoj nesreći nedaleko kuće, koju je izazvao vozač kamiona nepropisnim okretanjem. Pokopan je na lokalnom groblju u Tanworth-in-Ardenu, nedaleko od groba velikog engleskog kantautora Nicka Drakea.

Mike Hailwood, britanski motociklistički as, jedan od najvećih svih vremena, poginuo 23. ožujka 1981.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin