NA DANAŠNJI DAN

Mille Miglia, slavna talijanska utrka, najavljena 4. prosinca 1926.

Mille Miglia
-

Novine La Gazzetta dello Sport objavile su prvu cestovnu utrku Mille Miglia u Italiji…

S dvjesto tisuća stanovnika Brescia je drugi najveći grad Lombardije, ali i spiritualni dom svih talijanskih automobilskih utrka, kakav je Le Mans u Francuskoj. Od samih početaka utrka na Apeninskoj čizmi, upravo je Brescija bila središte trkaćeg svijeta i dom same Velike nagrade Italije.

A tada su u okolici Milana, grada s kojim je Brescia odavno u prirodnom, lombardskom rivalstvu, izgradili stazu u Monzi, koja će preuzeti, pokazat će se, trajno, Veliku nagradu. To nije bilo najbolje primljeno u Bresciji. Grof Aymo Maggi bio je ondašnji entuzijast utrka, na kojima je dosta uspješno i sudjelovao, uglavnom za upravljačem Bugattija.

S prijateljem Francom Mazzottijem osmislio je utrku Mille Miglia, kao način vraćanja časti svom gradu, ali i hommage velikim međugradskim utrkama s početka stoljeća. Prvu vijest o novoj utrci na današnji je dan 1926. objavila La Gazzetta dello Sport.

Na prvoj utrci, održanoj u proljeće 1927., pobijedio je Ferdinando Minoia s automobilom marke O.M., a tijekom idućih će trideset godina utrkom dominirati Alfa Romeo i Ferrari, kao i talijanski vozači. Samo će Mercedes-Benz dvaput prekinuti talijanski niz – trijumfirali su Rudolf Caracciola i Stirling Moss.

Nakon tragedije 1957. u kojoj je osim vozača Alfonsa de Portaga i suvozača Eda Nelsona poginulo desetak gledatelja, utrka je otišla u povijest i legendu, samo da bi dvadeset godina kasnije bila oživljena kao jedan od najekskluzivnijih svjetskih skupova oldtimera. I danas je to jedan od središnjih događaja društvene i trkaće sezone u Europi.

Autor