TEMELJ FORMULE 1

Monza: najpoznatija staza, talijanski hram autoutrka, otvorena 1922.

Monza, jedna od najbržih, ali i najopasnijih trkaćih staza, važan temelj Formule 1, tijekom gotovo desetljeća ‘života’ brendirala se u jednu od najpoznatijih na svijetu…

U potrazi za mjestom na kojem će se izgraditi suvremena trkaća staza za VN Italije početkom 1920-ih odabran je park u mjestu Monza pored Milana. Zanimljivo, još od vremena izgradnje staze, otvorene 1922., traju sukobi ekologa i ljubitelja automobilizma i svaka intervencija na infrastrukturi staze borba je s nadležnim tijelima.

Ipak, tijekom gotovo cijelog stoljeća. Monza je izrasla u pravi automobilistički hram i jednu od nekoliko najpoznatijih trkaćih staza na svijetu. Monza nam je donijela ogromnu količinu sjajnih i nezaboravnih utrka, koje nećemo individualno spominjati, ali i uzela živote čak 52 vozača i 35 gledatelja.

Najzloglasnija je bila tragična nesreća koju je 1961. izazvao Wolfgang Von Trips, u kojoj je poginulo i 14 gledatelja.  A valja se prisjetiti i da su ondje izgubili život velikani utrka Campari, Borzacchini, AscariRindtPeterson, motorista Pasolini i Saarinen.

Još se opasnijim smatrao strmi ovalni dio na kojem su vožene utrke 1950-ih. Uloga Monze u automobilskoj mitologiji je ogromna, ime tog grada možemo naći u različitim proizvodima, naslovima filmova. Koristili su ga i mnogi proizvođači za označavanje svojih modela automobila. Prisjetimo se modela Ferrari, Chevrolet, DKW i Opel, slavne oznake Monza.

foto: screenshot (YouTube)

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo