BRITANSKI AS

Nigel Mansell: svjetski prvak Formule 1 1992. i IndyCara 1993.

Stuart Seeger, Wikimedia Commons

Nigel Mansell, rođen 8. kolovoza 1953., engleski je sportski vozač, koji se u Formuli 1 natjecao od 1980. do 1992. i 1994. do 1995. Osvojio je 1992. svjetsko prvenstvo Formule 1, a 1993., u pauzi, i svjetsko prvenstvo serije CART…

Nigel Mansell, rođen 8. kolovoza 1953. u engleskom gradiću Upton-upon-Severn, jedan je od najuspješnijih britanskih vozača svih vremena. Vozio je za momčadi Lotus, Williams, Ferrari i McLaren. Uvršten je na listu deset najvećih vozača svih vremena (na devetom je mjestu).

Razdoblje kraja 1980-ih i početka 1990-ih jedno je od klasičnih epoha Formule 1. U mitskom rivalstvu bili su Ayrton Senna i Alain Prost, ali Nelson Piquet i Nigel Mansell često su im bili posve ravnopravni protivnici. Nigel Mansell možda vozačkim umijećem nije bio posve na razini ostalog trojca, ali je to obilato nadoknađivao srčanošću i hrabrošću.

Dvaput je izgubio vrlo izvjesne titule prvaka vozeći za Williams, potom je prešao u Ferrari, te je osvojio srca Tifosa, da bi se naposljetku po povratku u Williams 1992. dočepao jedine titule prvaka. Rekorder je među vozačima koji su osvojili samo jednu titulu. Osvojio je 31 pobjedu, 59 podija, 32 prva startna mjesta, 30 najbržih krugova. Pored Lewisa Hamiltona još je samo Damon Hill uspio pobijediti u više od 20 utrka.

No Mansellova 31 pobjeda uz samo jedan naslov zvuči gotovo nadrealno, kao da govorimo o nekom nasljedniku filozofije slavnih vozača Tazio Nuvolari i Gilles Villeneuve po kojoj je svaka utrka bitna i u svakoj se ide na pobjedu, a titule su sporedna stvar. Nigel Mansell, Englez lavljeg srca, ipak nije dostigao tu razinu obožavanja, ponajprije zato što je u javnim nastupima bio dosta ‘plačljiv’ i sklon prigovaranjima vlastitoj momčadi.

No zato je postigao upravo nevjerojatan i teško ponovljiv podvig. Kao prvak je otišao iz Formule 1 i odmah u prvoj sezoni osvojio naslov u IndyCar seriji. Kako je naslov osvojio ranije no što je završila sezona Formule 1 istodobno je bio svjetski prvak u dvije najprestižnije kategorije utrka jednosjeda. Poznat je po dobroćudnosti i veselom karakteru, a danas je predsjednik britanske udruge za potporu mladih UK Youth i Instituta naprednih motorista IAM (Institute of Advanced Motorists).

Top 10 trenutaka Mansellove briljantnosti pogledajte OVDJE.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo