NA DANAŠNJI DAN

Onofre Marimón, argentinski vozač, Fangiov štićenik, rođen 23. prosinca 1923.

-

Onofre Agustín Marimón, rođen 23. prosinca 1923. u Buenos Airesu, bio je svojedobno za Argentinu ono što će četiri desetljeća kasnije za Brazil biti Ayrton Senna. Slično su skončali…

Zanimljivo je kako tijekom povijesti utrka možemo pratiti razdoblja naglašene uspješnosti vozača iz pojedinih zemalja. U prvoj polovici 50-ih bio je vrhunac uspješnosti Argentine, za koji nisu zaslužni samo Juan Manuel Fangio i José Froilán González.

Peronova vlada izdašno je pomagala automobilizam, država je bila bogata, pošteđena ratnih razaranja prethodne dekade, vodeći izvoznik mesa… Svake su godine nadareni argentinski vozači slani u Europu kako bi se okušali u najjačoj konkurenciji, a zimi su pak europski asovi stizali voziti utrke u Argentini.

Među nadarenim argentinskim vozačima iskočio je Onofre Marimón, najavljujući da će nastaviti uspjehe Fangia i Gonzáleza. U Europu je prvi put došao 1951., a dvije godine potom dobiva mjesto u momčadi Maserati. Mormon se odužio trećim mjestom na VN Belgije, da bi potom uslijedila nesretna niska odustajanja, sve do ponavljanja trećeg mjesta 1954. na stazi Silverstone.

Osokoljen uspjehom, Marimón je polagao velike nade u sljedeću utrku, na Nürburgringu, no tijekom treninga 31. srpnja 1954. izletio je sa staze i poginuo. Bila je to prva smrt vozača na nekoj od utrka Svjetskog prvenstva, i ostavila je snažan dojam. González je izgubio volju za ozbiljnim utrkivanjem i na vrhuncu karijere povukao se, vrativši se u Argentinu.

Fangio je bio duboko potresen smrću talentiranog sunarodnjaka i štićenika, često je potom pričao o njemu, čak i nakon završetka karijere.

Autor