VELIKAN NA DVA POLJA

Paul Pietsch (1911. – 2012.): uspješni trkač, novinski magnat, utemeljitelj Auto Motor und Sporta

Paul Pietsch, rođen 20. lipnja 1911. u njemačkom Freiburgu, velikan europskog automobilizma, trkaću je karijeru nadogradio iznimnim poslovnim uspjehom, stvorivši najsnažnije europsko carstvo automobilskog novinarstva…

Usto je Paul Pietsch bio prvi veliki vozač koji je poživio više od sto godina, kao i pretposljednji (posljednji je bio Heinz Brendel – Mercedes-Benz) preživjeli vozač legendarnih Srebrnih strijela iz 30-ih.

Počeo se natjecati 1932., a najveći su mu uspjesi bili pobjede na ledenim utrkama u Švedskoj. Na Velikim nagradama znao je postizati vrlo dobre rezultate, pa i postolja. Vozio je privatne bolide Bugatti, Alfa Romeo i Maserati, a 1935. je dobio priliku i u momčadi Auto Union iz koje će otići nakon što mu je momčadski kolega Achille Varzi preoteo suprugu Ilse.

Nakon II. svjetskog rata odvezao je tri utrke u Formuli 1, jednu čak za momčad Alfa Romeo, no tada je već bio posvećen izdavaštvu. Magazin Das Auto kojeg je pokrenuo postao je Auto Motor und Sport, a njegova Motor Presse Stuttgart najveća specijalizirana automobilska novinska kuća u Europi.

Paul Pietsch, uspješni trkač i novinski magnat, umro je 31. svibnja 2012.

Na slici (kolekcija Franco Zagari): Paul Pietsch u bolidu Maserati 4CM na Targa Florio, 22. svibnja 1938. (utrku nije završio)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin