NA DANAŠNJI DAN

Piero Dusio, osnivač slavne talijanske tvrtke Cisitalia, rođen 13. listopada 1899.

Piero Dusio (1899. – 1975.), premda prilično uspješan vozač, pobjednik u klasi na Mille Miglia 1937. i šesti na VN Italije 1936., proslavio se tek nakon što je 1946. utemeljio trkaću marku Cisitalia…

Piero Dusio rođen 13. listopada 1899. u talijanskom gradu Scurzolengo d’Asti (Piedmont), u mladim se danima ponajviše zanimao za nogomet, odigrao i nekoliko utakmica za Juventus, no ozljeda koljena udaljila ga je s terena i privukla automobilizmu.

Tijekom II. svjetskog rata zaradio je dosta novca dobivši za svoju tvrtku ugovor za šivanje vojnih uniformi, što mu je omogućilo da njegove bolide konstruiraju velikani Dante Giacosa i Ferdinand Porsche, a potom ih je počeo sam stvarati.

Osnovao je 1946. tvrtku Cisitalia, koja će odigrati značajnu ulogu u povijesti automobila. Bolid Cisitalia D46 je iste 1946. počeo pobjeđivati u klasi, a organizirana je i posebna trkaća serija s njima.

Porsche Typ 360 Cisitalia sa središnje smještenim motorom i pogonom 4×4 bio je revolucionaran, ali preskup za razvoj. Gotovo je upropastio tvrtku prije nego se uspio okušati na stazi. Ali zato je u utrkama vrlo uspješan bio bolid Cisitalia 202, posebice kad je za upravljačem bio Tazio Nuvolari.

A sam je Pinin Farinin kupe bio prekrasan, postavši čak i stalni izložak njujorškog Muzeja suvremene umjetnosti, dok ga povjesničari smatraju prijelomnim trenutkom u povijesti automobilskog dizajna.

Piero Dusio se već potkraj 1940-ih odselio u Argentinu, gdje se također bavio proizvodnjom automobila, dok je tvrtku Cisitalia u Italiji nastavio voditi njegov sin.

Umro je 7. studenoga 1975. u Buenos Airesu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin