NA DANAŠNJI DAN

Piero Taruffi, talijanski konstruktor i vozač utrka, Srebrni lisac rođen 12. listopada 1906.

Foto: Indeciso42, Wikipedia Commons

Piero Taruffi, zvani Srebrni lisac zbog rano posijedjele kose i dokazanog lukavstva, najveća strast bila mu je utrka Mille Miglia, na kojoj je nastupio 14 puta…

Rimljanin Piero Taruffi bio je neobičan čovjek. Njegovi talenti za volanom nisu bili nipošto zanemarivi, no oni koje je posjedovao izvan staze bili su možda i još zanimljiviji. Rođen je 12. listopada 1906, u rimskom predgrađu Albano Laziale, automobilskim se utrkama bavio od 1923. do 1957., vozeći pritom za tvorničke momčadi Alfa Romeo, Bugatti, Cisitalia, Ferrari, Lancia, Maserati, Mercedes i Vanwall.

Nebrojeni su njegovi uspjesi i pobjede i u utrkama automobila i motocikala, s time da je vrlo aktivno i sudjelovao u konstrukciji trkaćih motocikala, kao diplomirani inženjer strojarstva, što mu je po talijanskim akademskim pravilima donijelo titulu ‘dottore’.

Posebno je bio zainteresiran za ideju trkaćeg vozila s dva odvojena trupa, nešto kao dva spojena motocikla, katamaranskog tipa, te je na takvim bolidima vlastite konstrukcije Tarf i Italcorsa oborio niz brzinskih rekorda.

Najveća strast bila mu je ipak automobilistička utrka Mille Miglia, nastupio je na njoj 14 puta, pet puta odustajući dok je bio u vodstvu. Čim ju je s Ferrarijem napokon osvojio 1957. Prikladno, bilo je to posljednje izdanje klasične utrke, obilježeno tragedijom Alfonsa de Portagra. Potom se povukao, kao što je obećao supruzi.

Osim rada na Silver Foxu, slavnom i atraktivnom srebrnom katamaranskom automobilu kojeg je napravio za tvrtku OSI na mehaničkoj osnovi tvrtke Alpine-Renault, nakon prestanka utrkivanja se počeo baviti novinarstvom i pisanjem knjiga.

A njegovu ‘Tehniku automobilskih utrka’ mnogi i danas smatraju najboljom knjigom te vrste ikada napisanom, i esencijalnim udžbenikom za one koji žele početi s utrkama. Piero Taruffi konstruktor i slavni vozač utrka, umro je 12. siječnja 1988. u voljenom Rimu.

Autor

Preporučeni sadržaj