SRETAN 86. ROĐENDAN

Ratan Tata, indijski automobilski magnat, rođen 28. prosinca 1937.

Tata Trusts

Ratan Tata, rođen prije 86 godina u Bombayu, usvojeni sin dalekog rođaka Jamshedjija Tate, osnivača velike indijske korporacije Tata, urođenom se sposobnošću probio kroz hijerarhiju i 1991. postao čelnik tvrtke

Za današnju je priču bitan samo jedan djelić korporacije, Tata Motors. Ratan Tata s posebnom brigom razvija indijski automobilski brend Tata, koji je u posljednjih 25 godina ostvario planetarni uspjeh. Na čitavom indijskom potkontinentu Tata je najuspješnija marka automobila, izvoz na druga tržišta sve je zamjetniji, a u segmentu gospodarskih vozila Tata je jedan od najvećih svjetskih proizvođača autobusa i kamiona.

Premda je uvoz automobila Tata počeo u Europi još prije 20 godina, tek su dva događaja privukla svjetsku pozornost na tvrtku Tata. Kupovina kultnih britanskih tvrtki Jaguar i Land Rover od detroitskog koncerna Ford 2008.u svijetu je dočekana s popriličnom skepsom, no razvoj ta dva kultna brenda pod indijskom kapom osigurao je da Ratan Tata osvoji titulu čovjeka godine 2012. po odabiru britanskog časopisa Top Gear.

Još je veću pomutnju iste 2008. podiglo predstavljanje modela Tata Nano, najjeftinijeg produkcijskog automobila na svijetu. Činilo se da bi ovaj automobil mogao postati svjetski hit, no uslijedili su problemi, uključujući i zapaljenja nekih primjeraka, tako da je Nano podbacio čak i na domaćem tržištu, a za ozbiljan izvoz se još nisu odlučili.

No tvrtka Tata dokazala se kultnim britanskim brendovima Jaguar i Land Rover, udahnjujući im novi život i vraćajući ih u prvu automobilsku ligu. Ratan Tata postao je velikan indijske i svjetske autoindustrije. Sretan 86. rođendan!

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo