SRETAN 74. ROĐENDAN

Reeves Callaway, američki čarobnjak turbopunjača, rođen 22. studenoga 1947.

Reeves Callaway je, poput tisuća drugih klinaca, maštao o karijeri vozača trkaćih automobila, no nije imao financijskih sredstava potrebnih za ostvarenje sna…

Umjesto utrkivanja posvetio se dorađivanju automobila koji bi mu se našli pod rukom, kako bi išli čim brže. Bile su to sedamdesete, doba kada je turbo bila magična riječ koja će, činilo se, omogućiti obaranje svih granica, pa je logično da su upravo turbopunjači postali predmet Callawayevog interesa.

Tvrtku Callaway Cars, Inc. osnovao je 1977., a veliki proboj nastupio je kada mu je 1983. Alfa Romeo naručio razvoj turbo verzije coupea GTV6. Kasnije će uglavnom raditi u suradnji s Chevroletom i postati svjetski poznat kao majstor za dorađivanje Corvette, no surađivat će i s tvrtkom Aston Martin, dorađivati Range Rover, raditi za tvrtke Mazda i Holden.

Najpoznatiji je Callawayev cestovni uradak bila Twin Turbo Corvette, u proizvodnji od 1987. do 1991., posebice eksperimentalni SledgeHammer, kojim je John Lingenfelter na stazi Transportation Research Centera u državi Ohio postigao brzinu od 410 km/h.

Specijalnost tvrtke ipak su postali trkaći automobili, pa je nekoliko modela Corvette Callaway prilagođavao pravilima GT2 i GT3 klase i s njima iznimno uspješno nastupao na Le Mansu i drugim utrkama u tim kategorijama.

Zajedno s trkaćim inačicama Dodge, prvenstveno Dodge Viper, ‘primitivni’ su Amerikanci nastavili posramljivati europsku sofisticiranu egzotiku na trkaćim stazama, a Reeves Callaway je među najzaslužnijim ljudima za to.

Usto se okušao i u proizvodnji vlastitih automobila, C12 i C16, koji su bazirani na dorađenoj mehanici Corvette, ali vizualno imaju vrlo malo dodirnih točaka s njom. Vjerujemo da ćemo od ovog fascinantnog majstora tuninga tek imati prilike vidjeti ono najbolje, ta tek mu je 74. rođendan!

Autor