NA DANAŠNJI DAN

Robert W. Thomson, koji je 1845. patentirao gumu sa zračnicom, rođen je 29. lipnja 1822.

Često se pogrešno smatra kako je gumu sa zračnicom izumio John Boyd Dunlop, no njegov je patent iz 1888. poništen, kad se shvatilo da je isto, 43 godine ranije, patentirao genijalni škotski izumitelj Robert W. Thomson (1822. – 1873.)

Robert William Thomson rođen je 29. lipnja 1822. u škotskom Stonehavenu, nizom patenata, s posve različitih područja, značajno je oplemenio ljudske živote i različite proizvodne procese, tijekom ubrzanog razvoja čovječanstva u 19. stoljeću.

No guma sa zračnicom (pneumatik) bila je u tom trenutku, prije 177 godina, samo jedan od mnogih projekata nadarenog škotskog izumitelja i uistinu, zaživjet će tek krajem stoljeća, zaslužan je Dunlop.

Thomsonovi su testovi bili vrlo uspješni, jedan je set guma na kočiji s konjskom zapregom bez ikakvih problema prešao 1200 milja (1931 km), ali nedostatak odgovarajućih tankih zračnica (koristio ih je devet po jednoj gumi) bio je frustrirajući problem.

Stoga je Thomson kasnije radove usmjerio na razvoj punih guma (bez zračnica). I na tom je području značajno unaprijedio stvari, kao jedan od pionira vulkanizacije, a njegove su se pune gume pokazale kao najbolji izbor za velika parna teretna vozila, kakva su se pojavila na cestama u to doba.

Robert W. Thomson je umro 8. ožujka 1873., u 51. godini života, uskraćujući svijet za još niz zanimljivih ideja na kojima je radio. Dvadesetak godina nakon Thomsonove smrti gume sa zračnicom krenut će u pobjednički pohod na nova, sve razvijenija tržišta bicikala i automobila.

 

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo