ANTIJUNAK IZ DETROITA

Roger Smith (1925. – 2007.): čelnik koncerna General Motors, najgori automobilski biznismen u povijesti

Roger Bonham Smith, rođen 12. srpnja 1925. u Columbusu, Ohio, 1949. se zaposlio u koncernu General Motors, gdje je proveo radni vijek, a od 1981. do 1990. bio predsjednik. Nažalost…

General Motors je u trenutku kada je on 1991. postao šef već bio u problemima i gubicima, no premda je nakratko čak uspio vratiti poslovanje iz crnog, upravo se njegovo razdoblje smatra ključnim u gubitku desetljećima neupitne liderske pozicije na tržištu…

U tih deset godina udio na američkom tržištu smanjen je s 46 na 35 posto, unificiranje game dovelo je do gubitka desetljećima izgrađivanih zasebnih identiteta tvrtki Chevrolet, Pontiac, Oldsmobile, Buick i Cadillac.

A milijarde dolara umjesto u razvoj korporacije protraćene su na neuspješne projekte, kupovinu tvrtki izvan automobilske industrije i jačanje birokracije u korporaciji. Izgubljene su na desetine tisuća radnih mjesta, postavljeni temelji pretvaranja Flinta i Detroita u gradove kriminala i duhova.

Michael Moore snimio je 1989. izvrsni dokumentarac Roger i ja, koji sjajno raskrinkava birokraciju i bešćutnost konerna GM, ali i profil samog Smitha, čije ime ćete naći na svakom popisu najgorih automobilskih biznismena u povijesti, pri čemu će u većini slučajeva biti na prvom mjestu.

Roger Smith, najgori automobilski biznismen u povijesti, umro je 29. studenoga 2007.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo