JUNAK IZ SJENE

Rubens Barrichello: vječiti drugi, u sjeni bržih momčadskih kolega

Screenshot, YouTube
-

Brazilski vozač duge karijere, između 1993. i 2011. sudjelovao je na 326, a nastupio na 322 utrke za Veliku nagradu, po čemu je treći u povijesti Formule 1

Popularni vozač utrka Rubens Gonçalves ‘Rubinho’ Barrichello rođen je 23. svibnja 1972. u brazilskom gradu Sao Paulo. Između 1993. i 2011. sudjelovao je na ukupno 326 utrka za Veliku nagradu, a nastupio na čak 322,, po čemu je apsolutni rekorder u povijesti Formule 1. Ostvario je 11 pobjeda i 17 najbržih krugova utrke, a 14 se puta kao prvoplasirani kvalificirao za utrku.

Dva puta je, u sezonama 2002. i 2004., završavao kao drugoplasirani u ukupnom poretku. Na početku karijere izgledao je kao velika buduća zvijezda, na svojoj tek četvrtoj utrci, legendarnoj VN Europe u Doningtonu 1993., u prvom se krugu, po kiši, probio s 12. na 4. mjesto, u sjeni jednako spektakularnog Senninog proboja.

Dva dana prije smrti slavnijeg sugrađana jedva preživljava tešku nesreću na stazi Imola 1994. Četiri sezone u timu Jordan i tri u momčadi Stewart donijele su mu ugled, ali ne i pobjede. Prva dolazi tek 2000. nakon prelaska u Ferrari, gdje ostaje šest sezona i postiže najveće uspjehe karijere, ali i ostaje u dubokoj sjeni Michaela Schumachera.

Prelazi u tim Honda, koja nakon tri sezone postaje pobjednički Brawn GP, no opet je momčadski kolega bolji od njega, sada je to Jenson Button. Nakon još dvije sezone u timu Williams napokon ostaje bez mjesta u Formuli 1, vozi sezonu u seriji IndyCar, a potom se posvećuje utrkama turističkih automobila u Brazilu, gdje je lani osvojio titulu prvaka.

Autor